FAPS-Nyt 32/2024 Regeringens sundhedsudspil
Kære kolleger
På et pressemøde i dag præsenterede regeringen sit længe ventede udspil til en sundhedsreform.
Nu har vi læst ned i selve udspillet, og teksten viser, at regeringen har fulgt mange af Sundhedsstrukturkommissionens forslag på speciallægeområdet. Speciallægesektoren står til at blive styrket og udvidet i de kommende år, og det vil være rigtig godt for patienterne og det samlede sundhedsvæsen. Udspillet skal nu forhandles med Folketingets partier, men det vil være en overraskelse, hvis der sker store ændringer.
I oplægget kan man læse:
”Der indføres en national sundhedsplanlægning og styrkede statslige kompetencer til øget omstilling og bedre geografisk fordeling af ressourcer, herunder fordeling af læger i det almenmedicinske tilbud og praktiserende speciallæger.”
FAPS har i årevis talt for en mere ensartet adgang til praktiserende speciallæge på tværs af landet, og nationale retningslinjer for regionernes planlægning kan vi kun hilse velkommen.
Det uddybes i oplægget således:
”Regeringen vil indføre nationale retningslinjer for regionernes planlægning af praktiserende speciallægehjælp. Det skal afhjælpe den ulige fordeling af praktiserende speciallæger på tværs af landet og give mere ensartet adgang til praktiserende speciallæger på tværs af landet og en samlet bedre kapacitetsudnyttelse.”
”Sundhedsstyrelsen udarbejder retningslinjer for regionernes planlægning af speciallægehjælp. Retningslinjerne skal blandt andet forholde sig til, om en behandling løses bedst af en praktiserende speciallæge eller i det almenmedicinske tilbud med støtte fra en specialist. Retningslinjerne skal også beskrive, hvor mange praktiserende speciallæger der forventes at være behov for i et geografisk område, og hvornår alternativer til fuldtidsydernumre, som bl.a. satellitpraksis og ydernumre på licens, er mest relevant.”
FAPS finder det helt rigtigt, at det bliver Sundhedsstyrelsen, som på et fagligt grundlag får opgaven med at beskrive behovet for praktiserende speciallæger, og hvor en opgave løses bedst. Vi forudsætter, at det også betyder stillingtagen til, om en opgave bør udføres på sygehus eller i speciallægepraksis.
”Der indføres en ny lovhjemmel, der giver Sundhedsstyrelsen kompetence til at godkende regionernes praksisplaner for praktiserende speciallæger. Det understøtter en mere ensartet fordeling og adgang til praktiserende speciallæger på tværs af landet.”
Kravet om at regionernes praksisplaner for speciallægepraksis nu skal godkendes af Sundhedsstyrelsen, ser vi som ”et vink med en vognstang” om, at staten ønsker at holde øje med, om regionerne følger regeringens anvisninger.
Der lægges samtidig op til at udvikle en ny patientrettighed til hurtigere behandling i speciallægepraksis. Det er vi i FAPS meget åbne over for, når bare kapaciteten i vores sektor følger med.
”De praktiserende speciallæger spiller en vigtig rolle i sundhedsvæsenet. I mange tilfælde er de den specialiserede indgang til sundhedsvæsenet, frem for en henvisning til sygehuset. De praktiserende speciallæger er for mange borgere et nært og specialiseret sundhedstilbud. Flere steder i landet og inden for nogle specialer er der dog lang ventetid til behandling hos praktiserende speciallæger. Patienter henvist til speciallægepraksis er heller ikke omfattet af de samme patientrettigheder som patienter henvist til sygehusbehandling.
Regeringen vil sikre, at patienter, som er henvist til praktiserende speciallæge, omfattes af en lovfastsat ny patientrettighed, så borgere der har modtaget en henvisning til en praktiserende speciallæge, får egentlige rettigheder til udredning og behandling. Den nærmere model for rettigheden skal afklares med inddragelse af relevante parter. Det skal bl.a. afklares, i hvilket omfang adgangen kan forbedres i yderområder, uden det sker på bekostning af opretholdelsen af funktioner på mindre sygehuse, ligesom retten skal ses i sammenhæng med tiltaget om bedre fordeling og udnyttelse af kapaciteten hos de praktiserende speciallæger.”
Vi læser forslaget sådan, at FAPS vil blive inddraget i den nærmere udformning af en sådan patientrettighed, som ikke nødvendigvis behøver at være præcis magen til patientrettighederne på sygehuset:
Strukturmæssigt kommer speciallægepraksis stadig til at høre under regionerne, men Region Sjælland og Region Hovedstaden lægges sammen til en ny Region Østdanmark. Derudover etableres der 17 nye sundhedsråd, bestående af valgte repræsentanter fra regionsrådet og fra de kommuner, der ligger i sundhedsrådets geografiske område. Sundhedsrådene er faste udvalg under regionerne, og de skal stå for den lokale planlægning af praksissektoren, som bl.a. omfatter praktiserende speciallæger.
Samlet set ser FAPS’ bestyrelse regeringsudspillet som en stor anerkendelse af det store arbejde, som hver eneste praktiserende speciallæge udfører hver dag. Men også vores store indsats for som sektor at udvikle os og gøre os klar til en fremtid, hvor meget mere skal foregå uden for sygehusene.
Venlig hilsen
Ann-Louise Reventlow-Mourier og Martin Poulsen,
formandskab for FAPS