Gå til indhold

FAPS-Nyt 6/2025 Lægemiddelstyrelsen orienterer om ændring i tilskud til visse opioider fra 26. maj 2025  

Nyhed Faps-Nyt

Kære praktiserende speciallæge

Lægemiddelstyrelsen har bedt os at videreformidle nedenstående information:

Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at ingen opioider fremover skal have generelt (automatisk) tilskud på grund af uhensigtsmæssig brug og risiko for afhængighed. De fleste opioider vil derfor fremover have klausuleret tilskud til bestemte patientgrupper, mens enkelte opioider vil miste tilskud.

Følgende opioider får generelt klausuleret tilskud:

  • Langtidsvirkende opioider: De billigste og primært ligeværdigt rekommanderet langtidsvirkende opioider morfin, oxycodon, tramadol, metadon og buprenorfin resoribletter klausuleres til behandling af smerter, hvor relevant non-opioid behandling har vist sig utilstrækkelig, er kontraindiceret eller ikke tolereres.
  • Depotplastre: De ligeværdige rekommanderede depotplastre med fentanyl og buprenorfin klausuleres til behandling af smerter, hvor relevant non-opioid behandling har vist sig utilstrækkelig, er kontraindiceret eller ikke tolereres, og hvor behandling med orale opioider ikke er mulig.
  • Korttidsvirkende opioider: De ligeværdig rekommanderede opioider morfin, oxycodon og tramadol klausuleres til kortvarig behandling af opioid-krævende smerter, herunder behandling af gennembrudssmerter. 

Følgende opioider mister tilskud:

  • Tabletter med kodein: Tilskuddet bortfalder, da kodein hverken anbefales i behandlingen af smerter eller hoste.
  • Depotkapsler med tramadol (kun Dolol Retard Uno og Tramadolhydrochlorid "2care4" 200 mg) og brusetabletter med tramadol: Tilskuddet bortfalder, da de er dyrere end andre ligeværdigt anbefalede lægemidler med indhold af tramadol. 

Yderligere information

Lægemiddelstyrelsen har bedt apotekerne om at være behjælpelige med at opfordre de berørte patienter til at tale med lægen om den fremtidige behandling. Til støtte for apotekets information har Lægemiddelstyrelsen udarbejdet et informationsark (med en QR-kode), som apoteket kan udlevere til berørte patienter, der er i længerevarende behandling.

De alment praktiserende læger er orienteret direkte per brev. 

Lægemiddelstyrelsen har endvidere orienteret relevante videnskabelige selskaber og patientforeninger, de regionale Smertecentre, Sygehusapoteker, de regionale lægemiddelkomiteer og de regionale lægemiddelkonsulenter m.fl.

I kan læse mere om ændringerne på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
 

Med venlig hilsen
Sekretariatet