Gå til indhold

FAPS-Nyt Gynækologi: Nye regler for abort, fosterreduktion og sterilisation

Nyhed Faps-Nyt

Kære praktiserende gynækolog

Vi har modtaget nedenstående information fra Styrelsen for patientklager.

Har I spørgsmål til informationen, bedes I kontakte Styrelsen for Patientklager, ved chefkonsulent Birgitte Johanne Seeberg på 2115 2995 / bijs@stpk.dk

Med venlig hilsen
Sekretariatet

Til sundhedsfaglige organisationer

Den 1. juni træder de nye regler for abort, fosterreduktion og sterilisation som bekendt i kraft. De eksisterende fem regionale abortsamråd erstattes af et nyt nationalt abortnævn. Dette vil blive placeret hos os i Styrelsen for Patientklager.

Vi vil derfor gerne orientere jer om processen efter 1. juni for kvinder, der ønsker abort efter 18. graviditetsuge, fosterreduktion eller sterilisation.

De nye abortregler betyder, at grænsen for fri abort hæves til udgangen af 18. graviditetsuge. Derudover kan unge kvinder i alderen 15-17 år fremover få foretaget abort, uden at forældrene involveres. Se evt. faktaark fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Processen

Gravide kvinder kan anmode om abort hos en praktiserende læge, en privatpraktiserende gynækolog eller ved en sygehuslæge. Den praktiserende læge skal henvise kvinden til en ultralydsscanning på sygehuset for at graviditetslængden kan fastsættes.

Når graviditetslængden er fastslået, skal sygehuslægen først ringe til aborttelefonen og derefter udfylde et onlineskema, hvis graviditetslængden er over 17+6.

Kvinder kan lige som tidligere anmode om abort ud fra bl.a. sociale forhold og medicinske forhold. Der kan være tilfælde, hvor en abort kan begrundes i både sociale og medicinske forhold.

Processen vil altså langt hen ad vejen være den samme som i dag. Dog vil der ikke længere være krav om, at lægen og kvinden skal skrive under på anmodningen. Derfor udgår de eksisterende blanketter.

Abortnævnet behandler ansøgningen hurtigst muligt, så kvinden får en hurtig afklaring.

Deltagelse i nævnsmøde

Kvinder, der søger om abort efter udgangen af 18. uge, har som noget nyt mulighed for at deltage i en del af nævnsmødet – enten online eller fysisk ved Styrelsen for Patientklager i Aarhus. Det er frivilligt, om kvinden deltager, og det tillægges ikke negativ betydning, hvis hun ikke gør.

På nævnsmødet deltager tre medlemmer fra Abortnævnet, nemlig en jurist fra styrelsen og to beskikkede medlemmer:

  • Et lægefagligt medlem, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik med føtalmedicinske kompetencer eller speciallæge i psykiatri
  • Et nævnsmedlem med socialfaglige kompetencer (socialrådgiver eller psykolog)

Nævnets sammensætning afhænger af kvindens situation.

Kvinden får umiddelbart efter mødet mundtlig besked om afgørelsen. Derefter giver vi sygehuset mundtlig besked. Den skriftlige afgørelse sendes efterfølgende til både kvinden og sygehuset.

Afslag

En kvinde, der får afslag på abort efter 18. uge, har som hidtil mulighed for at anke afgørelsen til Abortankenævnet.

Fosterreduktion og sterilisation

Nævnet bliver også ansvarlig for sager om fosterreduktion og sterilisation. Anmodninger om disse indgreb skal også ske via nye onlineskema på stpk.dk og virk.dk. Det betyder, at de eksisterende blanketter for dette område også udgår.

Yderligere information

I kan læse mere om den aktuelle overgangsordning, der gælder i maj, på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside

I kan se en oversigt over processen for abort efter 18. uge i vedhæftede grafik.

Skemaet til anmodning om abort og information om de nye regler gældende fra den 1. juni 2025 vil blive offentliggjort på virk.dk og på vores hjemmeside, stpk.dk.

På vores hjemmeside vil der pr. 1. juni være information til både relevante sundhedspersoner og til kvinder, der ønsker en abort efter 18. uge.

Kontakt

I er altid velkomne til at kontakte os, hvis I har spørgsmål. Skriv eller ring da til chefkonsulent Birgitte Johanne Seeberg på 2115 2995 / bijs@stpk.dk.