Gå til indhold

Materiale til PGE Nedre luftvejsinfektioner

Her kan du finde al materialet til brug for jeres kommende PGE-modul

Til deltagere

Program

OBS: Forberedelse er ikke nødvendig! Materialet læses og gennemgås først under selve modulet.

Vi anbefaler, at du medbringer materialet på egen bærbar. Hvis du vil printe materialet, skal det være i farver, da figurer og billeder kan være svære at se i sort/hvid. Du kan også vælge at medbringe iPad eller tablet.

Vi opfordrer dig til at drøfte med din ledelse, hvilke fokusområder der er vigtige, og hvad de håber, du får ud af modulet.

PGE-modulet varer ca. 3 timer og tager udgangspunkt i forskellige sygehistorier. Som deltager vil du blive præsenteret for sygehistorierne, hvorefter I skal diskutere dem i smågrupper ud fra en række spørgsmål.

Der vil være videoklip i forbindelse med alle sygehistorierne. Der er ikke nødvendigvis kun ét facit, men løsningen må ses i forhold til situationen. Det vigtige er, at I får diskuteret det og deler ud af jeres erfaring og viden til gruppen.

Smågrupperne dannes af mødelederen og består af tre til fire personer, hvilket gerne skal bidrage til et trygt miljø, hvor alle kommer til orde. Her kan forskellig faglig baggrund og erfaringsgrundlag give diversitet i diskussionen. 

Brug gerne opslagsværker til at finde viden og løsninger undervejs, fx Promedicin.dk, Lægehåndbogen.dk, DSAM.dk m.v.

Der kan ved afslutningen være områder, som er uafklarede fx i forhold arbejdsgange, da organiseringen er forskellig i klinikkerne. Lav eventuelt en mail- eller SoMe-gruppe, hvor I kan komme med spørgsmål eller information til hinanden efter kurset, når I alle er tilbage i hverdagen, hvor det tillærte, skal bruges. 

Mødelederen kan videresende links til videoklippene til jer efter kurset.

Evaluering 
Når I har afholdt PGE-modulet, skal I hver især bruge et par minutter på at besvare nogle spørgsmål om forløbet. Det giver os vigtig information for at justere koncept og materiale fremadrettet. Se mere på sidste side i programmet.

PGE-modulet er godkendt til tilskud fra Fonden for Almen praksis. Det er lægen i hvert personales klinik, der søger tilskuddet.

Efter modulets afholdelse kan der søges:

  • Kr. 1.410 i tabt arbejdsfortjeneste
  • Op til kr. 1.500 til transportudgifter

Tilskuddet trækkes fra kontoen Klinikkens midler til praksispersonale.

Læs mere om takster og tilskud her

Til mødeleder

Drejebog

Program

Videolink

Videolinket skal du bruge under selve modulgennemgangen. Du kan videresende linket til deltagerne, men vi foreslår, at du først gør det ved afslutningen, så deltagerne ikke kan se videoklippene på forhånd. 

 

 

Se en kort video (2 min.) om PGE-konceptet

Se en video (8 min.) med introduktion til det at være mødeleder


Vi anbefaler at du sætter dig ind i rollen som mødeleder i god tid før jeres møde i gruppen 

I videoen vil ledelses- og organisationskonsulent Heidi Bøgelund fortælle, hvordan du kan afholde et PGE-modul og skabe bedst mulig læring. Hun kommer med konkrete bud på, hvordan du får en god proces og hvordan du får alle i tale. Vi anbefaler at du ser videoen, inden jeres møde.

Som mødeleder skal du styre slagets gang undervejs, sørge for at tiderne i drejebogen blive overholdt og sikre, at alle får taletid undervejs. 

Indholdet i modulet er fastsat på forhånd, men meningen er, at I skal diskutere, vidensdele og erfaringsudveksle undervejs.

Når I kommer til sygehistorien, beder du en tilfældig deltager om at læse første del af sygehistorien op samt de første spørgsmål, som er markeret med fed skrift. Herefter er der gruppediskussion.

Når spørgsmålene er gennemgået i plenum, læser vedkommende videre i sygehistorien inklusiv det/de næste spørgsmål og så videre, ind til hele casen er gennemgået.

Når der skal være gruppediskussion, danner du mindre grupper med 3-4 personer i hver og samler op i plenum. Sørg for at informere om, hvor lang tid deltagerne hver især har i gruppediskussionen, og præcisér at alle skal nå at have taletid. Fortæl også gerne, at det ikke er sikkert, at man kan nå at gå i detaljer med alt, men gerne skal igennem alle spørgsmål.

Ved opsamlingen skal du sørge for, at alle grupper får mulighed for at komme med input. Her er det bedst, hvis du fokuserer på din rolle som mødeleder og ikke deltager i diskussionen. Hold øje med tiden og sørg for, at så mange som muligt kommer til orde. Du bestemmer, om smågrupperne beholdes hele vejen igennem, eller om der skal dannes nye smågrupper undervejs.

Det er en god idé at tage tid på de enkelte undermoduler undervejs, fx på din telefon, så tiden ikke skrider.

Videoklippene (som er sendt i en mail til dig ved bestilling af modulet) vises undervejs i henhold til drejebogen. Efter kurset kan du sende linket til videoklippene til deltagerne. Vi anbefaler, at du IKKE sender det før sessionen.

Sæt rammen: Formålet med PGE-modulerne er at efteruddanne praksispersonale til at kunne varetage selvstændige konsultationer ved opfølgning af patienter inden for det pågældende emne.

Kurset består af videooplæg, sygehistorier og gruppediskussion.

Vær positiv: Dine forventninger til konceptet smitter af på deltagerne. Forsøg derfor at være positiv og motiverende.

Metoder til involvering af alle:

  • Byg bro mellem deltagerne (Eks. Peter, hvad tænker du om det Line lige sagde?)
  • Gentag nøgleord som deltageren lige har nævnt (Eks. Når du siger ”prioritere”, hvad mener du så?)
  • Pluk mellem deltagerne (Eks. Hvad mener du om emnet, Jens?)
  • Afbryd venligt (Eks. Ja. Undskyld jeg afbryder, men tiden er knap. Vi må fatte os i korthed, så vi kan nå at høre fra flere.)
  • Kvittér (Eks. Ja, det er også et vigtigt emne, men ...)
  • Parkér X (Eks. jeg foreslår, at vi tager emnet X en anden gang)
  • Tavs refleksion (Mødeleder beder alle om at reflektere over emnet i eks. 1 minut)
  • Lynrunde (Eks. Lad mig få jeres kortfattede vurderinger hele bordet rundt. Louise?)
  • Sum med sidemand (Eks. Hvad tænker I om oplægget? Vi tager nogle reaktioner i plenum, når I har summet sammen i 5 min.)
  • Anerkend synspunkter (Eks. Det var en rigtig god kommentar, du kom med Thomas. Tak for det!)
  • Monitorering af gruppen (Eks. Skab flow ved enten at bryde ind eller trække sig tilbage)

Du skal ikke nødvendigvis gøre brug af alle punkterne. Find evt. to-tre stykker, som falder dig mest naturlige og prøv dem af ved sessionen. Du kan evt have dette dokument liggende foran dig de første gange, du er mødeleder, så du kan få inspiration, hvis du går i stå, eller du har svært ved at “styre” gruppen.

Afslutning af modulet:

Refleksion over læringsmålene (Eks. Hvad tager du med hjem fra mødet i dag? Eller hvad har været mest interessant og givet mest mening?)

Ændringer i praksis (Eks. Er der noget konkret, som du vil lave om i din praksis efter i dag?)

Når I har afholdt PGE-modulet, skal mødeleder og deltagere bruge et par minutter på at besvare nogle spørgsmål om modulet. Det giver os vigtig information for at justere koncept og materiale fremadrettet. Link og QR-kode til evaluering finder I til sidst i programmet.