Gå til indhold

Spørgsmål & svar - Fonden for Almen Praksis (FAQ)

Spørgsmål om tilskud

Hvert år lukker vi midlertidigt for ansøgninger om tilskud for at færdiggøre årsafslutningen. Systemet er også nødt til at være lukket for at vi kan tildele efteruddannelsesmidler for 2025 til omkring 3000 læger og et stort antal klinikker.

Vi forventer at genåbne fondssystemet senest 1. marts 2025. Når systemet åbner igen, kan du stadig søge tilskud for kurser, som du eller dit personale har deltaget i i 2024.

Log på din efteruddannelseskonto her 

Vælg Fonden for Almen Praksis.

Vælg herefter den øverste knap "NEMLOG-IN" og bekræft, at du vil logge på som privatperson. Du logger på med dit private MitID.

Når du er logget ind, kan du:

  • Søge tilskud for dig selv: vælg rubrikken Jeg er kursusdeltager
  • Søge tilskud for dit personale: vælg rubrikken Jeg ansøger om tilskud til kurser for praksispersonale
  • Søge tilskud til studiematerialer (faglitteratur, anatomiske modeller m.v.)
  • Se en oversigt over egne og klinikkens efteruddannelsesmidler
  • Se dine tidligere ansøgninger og hvornår tilskuddet er blevet udbetalt

Ja, fristen for dette var den 31. december 2024.

Det skyldes to-års-reglen, som betyder, at du skal søge tilskud i det år, kurset har været afholdt eller senest det efterfølgende år.

Du har hele 2025 til at søge om tilskud for de kurser, som du og dit personale har været på i 2024 - forudsat at du/I har midler på 2024-kontoen.

Har du mange midler stående på din efteruddannelseskonto, risikerer du at miste midler ved årsskiftet. 

Du mister midler, hvis du har flere end 3 dage stående til systematisk efteruddannelse og/eller mere end 21.400 kr. til selvvalgt efteruddannelse stående, når man lægger 2023- og 2024-kontoen sammen.

Husk, at du kan bruge op til 25% af dine selvvalgte midler på studiematerialer (godkendt litteratur, opslagsværker, anatomiske modeller m.v.).

Bemærk, at du ikke kan bruge dine midler på forhånd. Du kan derfor ikke bruge 2025-midler på et kursus, der er afholdt i 2024.

Systematiske dage:
Du har 3 systematiske dage stående på din 2023-konto og 1 systematisk dag stående på din 2024-konto, i alt 4 dage.

Ved årsskiftet lægger systemet din 2023- og 2024-konto sammen og du vil maks. kunne få overført, hvad der svarer til ét års tildeling, dvs. maks. 3 dage.

I eksemplet betyder det, at du mister 1 dag, men automatisk vil få overført 3 dage, som kommer til at stå på 2024-kontoen. Herudover vil du som tilskudsberettiget i 2025 få nye 3 dage til systematisk efteruddannelse. De 3 dage vil fremgå af din nye 2025-konto.

Selvvalgte midler:
Du har 21.400 kr. stående på din konto til selvvalgt efteruddannelse for 2023 og 5.000 kr. stående på 2024-kontoen, i alt 26.400 kr.

Ved årsskiftet lægger systemet din 2023- og 2024-konto sammen og du vil maks. kunne få overført, hvad der svarer til ét års tildeling, dvs. maks. 21.400 kr.

I eksemplet betyder det, at du mister 5.000 kr., men automatisk vil få overført 21.400 kr., som kommer til at stå på 2024-kontoen. Herudover vil du som tilskudsberettiget i 2025 få 21.400 kr. til selvvalgt efteruddannelse. De 21.400 kr. vil fremgå af din nye 2025-konto.

Klinikkens personalemidler:
Midlerne til personalets efteruddannelse følger samme regel som ovenfor. Har I overskydende stående ved årsskiftet, vil de automatisk blive overført til næste år.

Du kan få udbetalt tilskud til forskellige former for efteruddannelsesaktiviteter og studiemateriale afhængigt af, hvilke tildelinger, du har fået.

Her kan du se taksterne for tilskud

Du kan søge maks. 25% af det tildelte beløb til selvvalgt efteruddannelse. Tilskuddet fratrækkes kontoen til selvvalgt efteruddannelse.

  • Studiematerialer dækker over bøger, opslagsværker og lignende. Materialet skal opfylde kravet om at give dig ny eller opdateret viden med klinisk relevans for det daglige arbejde i praksis. Materialer beregnet til almindelig klinik- eller kontordrift kan ikke godkendes.
  • Tilskud til studiematerialer skal du søge samme sted, som når du søger om tilskud til et kursus, du har været på. Når du indtaster oplysninger på studiematerialet, får du en oversigt over godkendt materiale. Hvis materialet ikke allerede er godkendt, vil det fremgå med rød skrift og vil først skulle godkendes af en lægefaglig konsulent i  Fonden for Almen Praksis.
  • Husk altid dokumentation for studiematerialet (fx faktura, kvittering eller lign. med navn og beløbsmodtager ligesom titlerne også skal fremgå).

    Log ind på din efteruddannelseskonto og søg om tilskud til studiematerialer

I 2025 tildeles 5.700 kr. pr. lægekapacitet i tilskud til praksispersonalets efteruddannelse.
Beløbet vil fremgå af kontoen "Klinikkens midler til praksispersonale" i fondssystemet fra 1. marts 2025.

Tilskuddet kan anvendes til:

  • Tabt arbejdsfortjeneste: Op til 2.820 kr.
  • Kursusafgift inkl. forplejning: Maks. 3.100 kr.
  • Transport: Maks. 1.500 kr.

Tilskud kan søges til sundhedsfagligt uddannet praksispersonale og lægesekretærer, der arbejder mindst 18,5 timer om ugen. Bemærk, at tilskud ikke kan søges til medicinstuderende eller uddannelseslæger.

Sådan søger du tilskud for dit personales efteruddannelse:

  1. Log ind i fondssystemet: www.plo.logbog.net
  2. Vælg rubrikken Jeg ansøger om tilskud til kurser for praksispersonale

Midlerne er tilgængelige for alle læger på ydernummeret, men vi anbefaler, at én person i klinikken håndterer alle personaleansøgninger for at bevare overblikket.

  • Midlerne tildeles pr. ydernummer: Både besatte og ubesatte kapaciteter modtager midler.
  • Overførsel: Midler kan overføres til næste år, hvis de ikke bruges.
  • Ved ophør: Hvis en læge ophører på ydernummeret, forbliver midlerne i klinikken.
  • Forkert tildeling: Hvis antallet af kapaciteter i systemet ikke stemmer overens med klinikkens nuværende kapaciteter, skal du kontakte os på euf.plo@dadl.dk 
  • Regions- og udbudsklinikker: Kontakt os, hvis I ønsker en tildeling. Udpeg en kontaktperson (læge), som får adgang til hele klinikkens midler og ansøgninger.

Tidligere tildelinger til praksispersonalet:
2023: Fra 1. juli blev der tildelt 5.000 kr. pr. lægekapacitet.
2024: Bestyrelsen besluttede at videreføre beløbet på 5.000 kr. pr. lægekapacitet i hele 2024.

Leder du efter gruppebaserede moduler, fremsøger du dem ved at skrive type, titel og årstal, fx:

KGE Dyspepsi 2025 eller SGE Patienten med ledsmerter 2025

Hvis du ikke kan finde aktiviteten på listen, kan det skyldes, at udbyder ikke har ansøgt Fonden om at få kurset godkendt til tilskud. Kontakt evt. udbyder af kurset.

Ofte vil du have modtaget en mail fra kursusudbyder, hvor de har oplyst et aktivitetsnummer, fx 2025-0000.

Du kan enten fremsøge aktiviteten via aktivitetsnummeret eller titlen. Hvis du søger på titlen, skal den skrives korrekt. Vær opmærksom på, at samme titel kan fremgå flere gange, da den samme aktivitet kan afholdes på forskellige lokationer og forskellige datoer/årstal.

Hvis aktiviteten ikke er forhåndsgodkendt, kan du evt. søge det individuelt godkendtLæs mere om godkendelse af aktiviteter her

Udbetalinger til en privat konto skatteindberettes på CPR-nummer, mens udbetalinger til praksis/lægehuset skatteindberettes på CVR-nummer.

Alle udbetalinger, der indbetales på den personlige NemKonto, indberettes til skattevæsenet som B-indkomst, som er arbejdsmarkedsbidragspligtig.

Beskatning af transportudgifter er altid skattepligtige, da der ikke er et ansættelsesforhold mellem Fonden for Almen Praksis og lægen. 

Hvis du ikke ønsker at blive personligt beskattet, skal du huske at vælge din arbejdsplads, når du ansøger om tilskud.

Tal gerne med din revisor, hvis du har yderligere spørgsmål.

Vi udbetaler tilskud hver 14. dag.

Vær opmærksom på, at udbetalingsdatoen ikke er den samme som dispositionsdatoen. Midlerne står først til disposition på din konto cirka 6 dage efter selve lønkørslen er foretaget i Fonden for Almen Praksis.

  • Tilskud fra Fonden for Almen Praksis bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til enten dit CPR-nummer eller din praksis’ CVR-nummer. Det er ikke muligt at få tilskuddet udbetalt til et evt. personligt CVR-nummer.
  • Tilskud til praksispersonalets efteruddannelse kan kun udbetales til CVR-nummer.
  • Som uddannelseslæge i fase 2 og 3 kan du udelukkende få udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til lægens CPR-nummer.
  • Ved ændring af praksis' CVR-nummer skal du kontakte Fonden for Almen Praksis på euf.plo@dadl.dk. Der gøres i denne forbindelse opmærksom på, at CVR-nummeret kun kan være det samme, som administrationsudvalget benytter til udbetaling af sygerefusion.

På lønsedlen kan du se aktivitetsnummer, CPR-nummer, navn, beløb og udbetalingsdato.

Spørgsmål til efteruddannelseskonto

Se en oversigt over hvornår du er berettiget til efteruddannelsesmidler tildelt fra Fonden for Almen Praksis.

Hvis du er berettiget til efteruddannelsesmidler, får Fonden besked via PLO. Forinden skal du/din arbejdsgiver indsende følgende til plo@dadl.dk eller PLO, Kristianiagade 12, 2100 København Ø

  1. Skema vedr. ansatte speciallæge efter § 13, 23, 24 og 26

  2. Kopi af ansættelseskontrakt

  3. Udskrift fra Autorisationsregistret, hvoraf det fremgår, at lægen har speciale i almen medicin

Log ind på din efteruddannelseskonto med MitID: plo.logbog.net/ 

Du skal vælge den øverste knap "NEMLOG-IN" og herefter bekræfte, at du vil logge på som privatperson.

Vælg Mine uddannelsesmidler. Du skal kigge på den linje, der hedder "Disponible dage" og "Disponibelt beløb" for at se, hvad du har til rådighed af midler.

Hvis du ved årets udgang ikke har brugt alle dine midler, overføres de til næste år (to-års-reglen). Du kan dog maksimalt få overført 21.400 kr. årligt til selvvalgt efteruddannelse og maks. 3 dage til systematisk efteruddannelse (2024-takster).

Vær opmærksom på, at aftalen om systematisk efteruddannelse stiller krav om, at alle praktiserende læger hvert år skal deltage i tre dages efteruddannelse inden for visse temaer.

To-års-reglen indebærer desuden, at du senest kan søge tilskud for aktiviteter afholdt i ét år, i slutningen af det følgende år.

To-års-reglen giver gode muligheder for at planlægge efteruddannelsen og udnytte midlerne på kontoen. Der ydes derfor ikke dispensation fra to-års-reglen - hverken med begrundelse i sygdom, barsel, orlov, aflysning af kursus eller andet.

Du har ikke mulighed for at bruge dine midler på forhånd, altså bruge et efterfølgende års tildeling til aktiviteter i indeværende år.

Når du søger tilskud for et kursus, der har været afholdt i 2024, vil systemet trække midlerne fra 2024-kontoen. Først når du har brugt alle dine midler fra i år, trækker systemet fra sidste år.

Det gælder dog ikke for aktiviteter afholdt sidste år, disse vil kunne trækkes fra sidste års konto.

Ved årsskiftet lægger systemet dine to konti sammen og man kan maks. få overført, hvad der svarer til ét års tildeling. Der kan derfor maks. bliver overført 3 dage til Systematisk Efteruddannelse og maks. 21.400 kr. til selvvalgt efteruddannelse (2024-takster).

Log ind på din efteruddannelseskonto med MitID: plo.logbog.net/ 

Du skal vælge den øverste knap "NEMLOG-IN" og herefter bekræfte, at du vil logge på som privatperson.

Vælg Mine ansøgninger. Her kan du se ansøgninger for egne kurser samt de ansøgninger, du evt. har lavet for dit praksispersonale. 

For at få efteruddannelsesmidler fra os, så skal du indsende din ansættelseskontrakt til euf.plo@dadl.dk 
Hvis du er startet i løbet af året, så vil du få en forholdsmæssig tildeling. 

Når vi kommer til et nyt år, så skal du enten sende din ansættelseskontrakt igen eller bekræfte at du fortsat er ansat. Du vil med andre ord ikke automatisk få en tildeling.

Du kan læse mere her

Som pensioneret læge er du som udgangspunkt ikke tilskudsberettiget medmindre du er ansat iht. §24.

Du mister dog ikke allerede tildelte midler med det samme, fordi du bliver pensionist.

Hvis du er blevet eller bliver pensionist i indeværende år, har du hele det år samt det efterfølgende år til at bruge dine midler. Du vil dog ikke modtage nye midler for det efterfølgende år.

Spørgsmål om stikprøver og dokumentation

Når du søger om tilskud til deltagelse i kursusaktiviteter, skal du som udgangspunkt ikke dokumentere dine udgifter. Du kan dog blive udtaget til stikprøvekontrol, da 10% af alle ansøgere bliver bedt om at fremsende dokumentation, inden der sker en udbetaling. 

Har du deltaget i et selvvalgt eller systematisk kursus skal du vedhæfte:

  • Dokumentation for kursusafgift. Fx faktura hvor dit navn og beløbet fremgår.

Under Kursusafgift hører også eventuelle udgifter til forplejning eller ophold. Dvs. har du haft hotelovernatning, skal du vedhæfte faktura for denne, hvor navn, beløb og dato fremgår.

  • Eventuelt andre transportudgifter. Det kan fx være parkering, bro, tog- eller flybillet.

Kørsel i egen bil skal ikke dokumenteres.

Kursusbevis kan ikke bruges som dokumentation. 

Hvis du oplever problemer med at vedhæfte ovenstående til din ansøgning, kan du fremsende dokumentationen til EUF.plo@dadl.dk 

Har du deltaget i et SGE-, DGE-, eller KGE-modul skal du vedhæfte:

  • Tilskudsblanket og kopi af kvitteringerhvis I har haft delte udgifter til fx forplejning el. ophold. Tilskuddet skal søges under "Kursusafgift".
  • Dokumentation for eventuelt Andre transportudgifter. Det kan fx være parkering, bro, tog- eller flybillet.

Har du deltaget i et PGE-modul skal du vedhæfte:

  • Dokumentation for eventuelt Andre transportudgifter. Det kan fx være parkering, bro, tog- eller flybillet.

Kørsel i egen bil skal ikke dokumenteres.

Hvis du oplever problemer med at vedhæfte ovenstående til din ansøgning, kan du fremsende dokumentationen til EUF.plo@dadl.dk 

Tilskudsblanketten er fremsendt til facilitator ifm. fremsendelse af materiale.

Hvis du har købt studiemateriale, skal du kunne vedhæfte:

  • Faktura, kvittering eller udskrift af bankoverførsel med navn og beløbsmodtager ligesom titlerne – og meget gerne også forfatter – skal fremgå tydeligt.

Hvis du oplever problemer med at vedhæfte ovenstående til din ansøgning, kan du fremsende dokumentationen til EUF.plo@dadl.dk 

Spørgsmål om logbogen

Log ind her

Du kan logge ind i Logbogen med MitID eller via dit brugernavn (som er dit medlemsnummer uden d) samt en kode, som du selv har valgt.

Har du glemt din adgangskode til logbogen, kan du selv nulstille den.
Du logger ind på Min Side på læger.dk med MitID.

For at ændre din kode til Logbogen, skal du gå ind under Personlige oplysninger og scrolle ned til bunden af siden. Du taster den nye adgangskode under Her kan du ændre din adgangskode.

Vær opmærksom på, at koden ikke må indeholde specialtegn (æ, ø, å, @, !, #... m.v.).

Hvis du fortsat ikke kan logge ind, kan du kontakte os på euf.plo@dadl.dk 

Logbogen kan give dig et overblik over din deltagelse i efteruddannelse.

Læs mere om logbogens muligheder her

Øvrige spørgsmål

Praktiserende læger

Hvis du, som tilskudsberettiget læge, eller et nærtstående familiemedlem til dig bliver syg – uanset om det er akut eller ej – kan du få mulighed for at trække midler til tilskud til kursusafgift og eventuelt ikke-refunderbare transportudgifter. Udfyld formularen her

  • Er der tale om selvvalgt efteruddannelse, trækkes midlerne fra din egen konto i Fonden.
  • Er der tale om systematisk efteruddannelse, trækkes midlerne direkte fra Fonden, så du fortsat har midler til at opfylde din forpligtigelse til at deltage i systematisk efteruddannelse.

HUSK! Du skal altid give kursusudbyder besked om afmeldingen. Ved PLO-E-kurser skal du kontakte kursusafdelingen på kurser.plo@dadl.dk.

Praksispersonale

Fonden for Almen Praksis kompenserer ikke udgifter i forbindelse med aflysning, sygdom eller lignende på praksispersonalekurser.

Aflyser udbyder en aktivitet for læger dagen før (weekend og helligdag undtaget) eller senere, er det muligt at få udbetalt ½ dags efteruddannelseshonorar samt op til kr. 1.500 for transportudgifter, der ikke kan refunderes andetsteds fra.

  • Midlerne udbetales fra egne midler i Fonden.
  • Hvis der er tale om et systematisk kursus, trækkes midlerne direkte fra Fonden, så lægen fortsat har midler til at opfylde sin forpligtelse til at deltage i systematisk efteruddannelse.

Dækning af udgifter derudover er et anliggende mellem udbyder og den tilskudsberettigede læger, og Fonden indblandes ikke.

Fonden kompenserer ikke udgifter i forbindelse med aflysning, sygdom eller lignende på praksispersonalekurser.

Ved ændring af praksis' CVR-nummer skal du skrive til Fonden for Almen Praksis på euf.plo@dadl.dk 

Bemærk:

  • Vi må ikke ændre CVR til lægens eget, hvis lægen fx har sit eget firma ved siden af klinikken.
  • Vi må heller ikke ændre CVR til lægens eget, hvis lægen fx indgår i et kompagniskab og de har et fælles CVR.

Hvis vi ændrede CVR-nummeret til lægens private, ville det betyde, at al tilskud ville gå dertil - også de andre lægers tilskud. Det samme ville gælde for sygerefusion fra admininistrationsudvalget. 

Udfyld formularen her

Når vi har oprettet dig, vil du modtage en mail direkte fra systemet. Kig evt. efter den i dit spam-filter.

Der går typisk 1-2 hverdage fra vi har modtaget din anmodning til du er oprettet som bruger.

Er du uddannet facilitator, kan du bestille vores gruppebaserede moduler via de forskellige links nedenfor. 

Husk at bestille materialet i god tid.

Bestil et DGE-modul (for læger)

Bestil et KGE-modul (for hele klinikken)

Bestil et SGE-forløb (for læger)

Bestil et SKGE-forløb (for hele klinikken)

Bestil et PGE-modul (for personale)

  • Der er stor forskel på at facilitere et SGE-forløb kontra et DGE- eller KGE-modul.

Hvis du derfor er uddannet til at facilitere SGE-forløb og gerne vil bestille et DGE- eller KGE-modul, skal du tilmelde dig et af vores gratis 4-timers facilitatorkurser. 

Du kan også spørge i din klynge, om der er en uddannet (DGE/KGE)facilitator, som vil hjælpe. Eller du kan kontakte en efteruddannelsesvejleder i din region. Vejlederen kan hjælpe med at finde en facilitator eller en gruppe, som du kan deltage i.

Se kontaktoplysninger på efteruddannelsesvejlederne her (ligger bag login).

  • PLO-E udbyder gratis 4-timers facilitatorkurser, da vi de sidste år har oplevet en overvældende interesse for den eksisterende 2-dages facilitatoruddannelse.

Læs mere og tilmeld dig her

Tanken med systematisk efteruddannelse er, at du sørger for at komme igennem de forskellige temaer inden for en årrække.

Hvis din efteruddannelsesgruppe vælger at gennemføre et SGE- eller SKGE-forløb inden for et tema, som du allerede har gennemført som kursus, er det dog muligt for dig at deltage og samtidig trække på dine midler til systematisk efteruddannelse.

Læs mere om SGE-forløb her

Læs om SKGE-forløb her

Her kan du læse mere om Systematisk Efteruddannelse (SE)

Ordningen er ophørt pr. 1. januar 2025, hvor Aftale25 er trådt i kraft.

PLO har valgt at omorganisere klyngemidlerne for at fritage klyngerne fra en administrativ opgave.

Hvis du har spørgsmål til omorganiseringen, så kontakt klynge-sekretariatet: 

klyngesekretariat.plo@dadl.dk eller PLO's medlemsservice: 3544 8490.

Du kan læse mere om klynger her

PLO Efteruddannelse er i virkeligheden to sekretariater. Et sekretariat "ejet" af PLO, som sælger kurser, og et efteruddannelsessekretariat for Fonden for Almen Praksis.

Fonden for Almen Praksis yder tilskud til kurser fra alle udbydere; eksterne og interne. Vi må ikke forskelsbehandle PLO-E-kurser og eksterne udbyderes kurser. 

Derfor kan du fx opleve at blive udtaget til stikprøvekontrol for et PLO-E-kursus. Fonden for Almen Praksis kan ikke se, når du har betalt for et PLO-E-kursus. Derfor er vi nødt til at bede om dokumentation for kursusafgift (faktura), som er udstedt af PLO-E.

Da tilskud til efteruddannelse er offentlige midler, er vi underlagt revisionspligt.