Gå til indhold

Praktiske oplysninger, når du skal arbejde som læge i Grønland

Pasning og skole

I mange byer er der mulighed for at søge privat dagpleje gennem annoncer i den lokale ugeavis. Det er gratis at annoncere, og det lokale sygehus vil oftest være behjælpelig med dette.

I Nuuk findes der flere private børnehaver, du kan kontakte. 

Videregående uddannelsesforløb finder sted på den gymnasiale uddannelse (GU). Skoleforløbet her er 3-årigt og afsluttes med en studentereksamen.

I Nuuk findes der ud over de offentlige skoler også en privatskole (Nuuks internationale friskole) med klassetrin fra børnehave til 7. klasse.

Læs mere om børnepasning og skoler på de enkelte kommuners hjemmesider.

Påklædning

Nuuk

Da vejret i Nuuk kan være svingende, er det en god idé at medbringe lidt af hvert. Gummistøvler og vandtæt eller vandafvisende tøj er nødvendigt forår og efterår. Om vinteren kan man stort set anvende samme tøj som i Danmark: En ekstra trøje, overtræksbukser, hue, vanter og halstørklæde. Husk gode støvler. Om sommeren kan shorts og sandaler komme i brug. Det er en god idé at medbringe cykel eller rulleskøjter, hvis du kan lide det, da det også er en mulighed.

Folkeregistret

Du tilmelder dig Folkeregistret ved personlig henvendelse i den enkelte kommune, når du er ankommet til Grønland. Folkeregistret afmelder i fraflytningskommunen.

Læge og tandlæge

Lægehjælp og medicin er gratis. Kontakt Lægeklinikken eller det lokale sygehus.

Tandlægehjælp er gratis. Kontakt Tandklinikken. Der tilbydes skoletandpleje.

Skatteforhold

Ved ansættelse over 6 måneder er du fuldt skattepligtig i Grønland fra ansættelsestidspunktet. Læs mere om fradrag og skatteprocenter på Grønlands Hjemmestyres hjemmeside. Skatteprocenten er på ca. 42%. Der er flad skat i Grønland.

Bolig/boligbetaling

Har du fast arbejde?

Har du fået et fast arbejde i Grønland, kan du søge om en permanent bolig, der enten er møbleret eller umøbleret. Boligbetaling, varmebidrag, møbelafgift og afdrag på depositum betales forud. Boligstørrelsen afhænger af familiestørrelsen.

Kan du ikke få anvist en permanent bolig ved din ankomst, vil du blive tilbudt midlertidig indkvartering i en vakant bolig. Dette kan betyde indlogering i møbleret bolig. Du skal ikke betale husleje ved vakant indlogering.

Er du ansat som vikar?

Bliver du ansat i et vikariat, får du stillet en fuldt møbleret bolig til rådighed, enten i form af en lille lejlighed eller et værelse. Boligen indeholder nye moderne møbler, sengetøj, linned, radio og TV. Huslejen afhænger af boligstørrelse.

Sprog

Hovedsproget er grønlandsk, og du kan få tolkebistand af vore dobbeltsprogede medarbejdere eller tolke. I skolen undervises på grønlandsk og dansk.

Personaleforeningen Mattut

En kreds af medarbejdere på Dronning Ingrids Hospital og Lægeklinikken har oprettet personaleforeningen Mattut (Plaster) med støtte fra hospitalsledelsen. Medlemskabet koster 25 kr. pr. måned. Personaleforeningen arrangerer bl.a. fyraftensmøder, foredrag, fester, vandreture og sejlture om sommeren i de smukke, omkringliggende fjorde. 

Jobsøgning

Ledige jobs i Det Grønlandske Sundhedsvæsen kan ses på hjemmesiden www.gjob.dk.