Gå til indhold

Systematisk Gruppebaseret Efteruddannelse (SGE-forløb)

Hent Teknikker til facilitering af SGE-forløb

Hent tilskudsblanket (skal udfyldes, hvis I har delte udgifter til forplejning/ophold)

SGE-forløbet består af moduler med sessioner, som suppleres med videoklip. Forløbet består samlet af 6 timers effektivt arbejde, dvs. uden pauser, og er opbygget af to moduler af hver tre timers varighed.

Modulerne er bygget op, så der sker en udveksling af jeres viden og erfaring. Der er derfor lagt op til diskussion i 3-mandsgrupper (alternativt 4-mandsgrupper) og efterfølgende opsamling i plenum. Det skal sikre, at alle får reflekteret og kommer til orde i et trygt miljø samt at der opnås diversitet i tilgangen til spørgsmålene.

En vigtig del af konceptet er, at I sammen i smågrupper søger viden i opslagsværker som fx Lægehåndbogen, IRF, Interaktionsdatabasen, Medibox, ProMedicin. Du må gerne opfordre deltagerne til at slå ting op, som de er i tvivl om, og dele det med resten af gruppen.

Materialet består af:

  • To drejebøger (ét eksemplar til dig). Starttidspunkt er sat til kl. 17 og der er ikke indsat pause. Vi foreslår, at du ændrer tidspunkterne, så de passer med jeres starttidspunkt, og at du indlægger en pause.
  • To moduler med sygehistorier (sessioner) og spørgsmål
  • En række videoklip (link fremsendt i mail)
  • En række faktaark og evt. bilag
  • Evaluering 

Det er vigtigt, at du fortæller dine gruppemedlemmer, at videoklippene ikke beskriver den ultimative sandhed. De skal i stedet ses som forskellige faglige perspektiver.

Du kan videresende linket til videoklippene til deltagerne. Vi foreslår, at du først gør dette ved afslutningen af modul 2, så deltagerne ikke kan se videoklippene på forhånd.

Din rolle og forberedelse

Din rolle er at facilitere gruppen godt igennem forløbet og samtidig selv få noget ud af det. Du er ikke ekspert i forhold til indholdet. Som forberedelse til møderne er det vigtigt, at du har læst drejebogen grundigt igennem og har styr på tidsplanen. Derudover anbefaler vi, at du har læst alle casene igennem, så du har et overblik over, hvad forløbet indeholder.

Det er din rolle at styre tiden under hele forløbet og under diskussionerne i plenum. Helst på en måde så alle kommer til orde.

Du behøver ikke at se videoklippene på forhånd, men det er en god idé at tjekke, at teknikken virker. Vi anbefaler desuden, at du forbereder inddelingen af grupper (3-4 i hver gruppe) på forhånd. Det er dig, der vurderer, om gruppen skal beholde samme smågrupper gennem hele forløbet. Det kan give variation og et friskt pust at skifte medlemmerne ud.

Inden gruppearbejdet er det vigtigt, at du fortæller deltagerne, at der ikke er tid til at nå omkring alle detaljer i diskussionen af spørgsmålene. Det er derimod vigtigt, at alle grupper når igennem alle spørgsmål. 

Under møderne anbefaler vi, at du fokuserer på din rolle som facilitator. Det betyder, at du ikke deltager i diskussionen, men faciliterer den. Til gengæld deltager du på lige fod med de andre gruppemedlemmer, når I arbejder i smågrupper.

Facilitator har sendt dig materialet på mail. Vi anbefaler, at du medbringer det på iPad eller tablet - alternativt at du printer det. Du skal først bruge faktaark og eventuelle bilag under selve mødet. 

SGE-forløbet er bygget op, så der sker en udveksling af jeres viden og erfaring. Der er derfor lagt op til diskussion i smågrupper og efterfølgende opsamling i plenum. 

En række videoklip bidrager med vidensinput, men husk på, at der ikke er tale om den ultimative sandhed. Facilitator for din gruppe har fået tilsendt videolink.

En vigtig del af konceptet er, at I sammen i smågrupper søger viden i opslagsværker som f.eks. Lægehåndbogen, IRF, Interaktionsdatabasen, Medibox, ProMedicin. 

Facilitators rolle

Facilitator for din gruppe har deltaget i et kursus for at blive klædt på til rollen som facilitator. Facilitators opgave er at understøtte læringen i gruppen, bl.a. ved at sørge for at alle kommer til orde, og ved at overholde tidsplanen.

Facilitator er ikke ekspert på det faglige indhold. Når I er i plenum, vil facilitator fokusere på sin facilitatorrolle. Under arbejdet i smågrupper deltager vedkommende derimod på lige fod med jer andre. 

Når I har afholdt begge moduler, kan du søge tilskud fra Fonden for Almen Praksis, hvis du er tilskudsberettiget læge.

Log ind på din efteruddannelseskonto og vælg rubrikken Jeg er kursusdeltager.

Søg aktiviteten frem ved at skrive SGE, tema samt årstal, fx SGE Patienten med ledsmerter 20XX eller SGE Faglig ledelse 20XX

SGE-forløbet (1 dag) er godkendt til:

  • Efteruddannelseshonorar pr. kursushverdag (kl. 8 – 20): 4.500 kr.
  • ”Kursusafgift”. SGE er gratis, men eventuelle udgifter til fx forplejning: maks. 2.800 kr.
  • Transportudgifter pr. møde (maks. 2 møder): maks. 1.500 kr.

Har du har brugt alle dine midler til systematisk efteruddannelse, kan du trække på din konto til selvvalgt efteruddannelse med de takster, der gælder for denne.

Stikprøvekontrol - Bliver du udtaget til stikprøvekontrol, skal du vedhæfte:

  • Tilskudsblanket og bilag/kvitteringer. Hvis I har haft delte udgifter til fx forplejning, skal I hver især kunne fremvise en tilskudsblanket, der er udfyldt af facilitator samt bilag. 
  • Dokumentation for evt. andre transportudgifter (parkering, bro eller lign.)

Kørsel i egen bil skal ikke dokumenteres.

Når du har søgt tilskuddet, er din deltagelse samtidigt registreret som 1 dags Systematisk Efteruddannelse.

Du skal som ekstern facilitator udfylde en tilskudsblanket, hvis I har haft delte udgifter ifm. SGE-forløbet.

Når du har udfyldt blanketten, skal du sende blanketten og kvitteringer til alle deltagerne.

Hent Tilskudsblanket