Gå til indhold

Læge i ny Region Østdanmark: Det betyder sundhedsreformen for dig

En sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden ændrer ikke på lægers rettigheder. Det siger Jesper Johansen Meisner, der er forhandlingschef i Yngre Læger. Her kan du få hans forklaring på, hvorfor han ikke mener, at læger har grund til bekymring.

"Kan vi så blive sendt rundt, som det passer regionen?”

Forslaget om en ny Region Østdanmark i regeringens udspil til en sundhedsreform har givet anledning til spørgsmål fra læger. For hvis det bliver en realitet, at Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver slået sammen, så er det geografisk set en meget stor arbejdsplads, man kan blive tilknyttet som læge.  

Det korte svar fra Jesper Johansen Meisner, der er forhandlingschef i Yngre Læger, lyder: ”Der er ikke grund til bekymring – reelt set ændrer en sammenlægning ikke på lægers rettigheder.”

Hvis du vil have det lidt længere svar så læs med her: 

Ifølge vores overenskomst skal du som læge have ét hovedtjenestested, hvor du har mere end 50 procent af din arbejdstid. Hvis du bliver pålagt et sekundært tjenestested, gælder følgende: 

  • Du skal varsles tre måneder i forvejen, hvis du fremover skal have to tjenestesteder i stedet for ét, eller hvis du skal have et nyt sekundært tjenestested.

  • Forøget transporttid bliver regnet med som arbejdstid. Hvis du skal køre flere kilometer til et sekundært tjenestested, end du plejer til dit hovedtjenestested, vil du få timer svarende til den ekstra transporttid. Det betyder i praksis, at din arbejdsgiver betaler dig for at køre i bil eller med offentlig transport.
     
  • Din arbejdsgiver skal dække den forøgede transportomkostning. 

Reglerne, som de er, sikrer, at du som læge ikke kan blive pålagt at bruge din fritid på at transportere dig længere, end du normalt ville skulle, hvis du skulle møde ind på dit hovedtjenestested. De ekstra timers transport bliver således til arbejdstid.

Der er principielt ingen grænse for, hvor mange forskellige tjenestesteder du kan have, så længe mere end 50 procent af din arbejdstid ligger på hovedtjenestestedet. 

I dag kan uddannelseslægerne ikke have sekundært tjenestested på tværs af regionsgrænser – det er kun speciallægerne, som dette er en mulighed for.

En regionssammenlægning kan derfor betyde, at et eventuelt sekundært tjenestested for en uddannelseslæge kommer til at ligge længere væk end i dag, men eftersom det primært er speciallæger, der er mangel på, er det ikke forventningen, at den nye Region Østdanmark vil flytte rundt på uddannelseslægerne i særlig høj grad. 

Det gør ingen forskel. Regionen får ikke mulighed for at gøre noget, som de ikke kan i forvejen. Med OK24 udvidede vi arbejdsområdet for speciallæger, så de fra april 2024 har kunnet have et sekundært tjenestested i en anden region. Og her gælder den samme beskyttelse som beskrevet under punktet "Hvorfor er der ikke grund til bekymring". Regionen kan godt vælge at sende en speciallæge fra for eksempel København til Nykøbing, men transporten skal foregå i arbejdstiden, så den enkelte læge kan ikke blive pålagt at bruge sin fritid på det.