Gå til indhold

Goddag røgfri skoletid, farvel til synlig tobak

Goddag til røgfrie fællesskaber på landets mange folkeskoler og ungdomsuddannelser og et længeventet farvel til rygeskurene.

Debatindlæg af Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Bragt i Faa.dk, den 1. januar 2020

Det var blandt andet, hvad en ny tobaksplan for børn og unge fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti indeholdt. Det er meget glædeligt, at vi nu kan tilbyde vores børn og unge røgfrie fællesskaber i skoletiden med indførslen af røgfri skoletid på folkeskoler og ungdomsuddannelser. Aftalen vil dermed beskytte vores børn og unge bedre mod at begynde at ryge og blive afhængige af nikotin. Det har længe været et fokuspunkt for Lægeforeningen, fordi ni ud af ti unge starter med at ryge, før de er fyldt 20 år. Den nye aftale er et stærkt skridt på vej mod en røgfri generation i 2030.

Tobaksplanen sender samtidig tobaks- og nikotinprodukter ned under disken i kiosker og supermarkeder, så danskerne ikke længere kan møde dem i øjenhøjde, når de køber ind. Derudover kommer der standardiserede pakker for tobaksvarer og e-cigaretter.

Hvert år er rygning årsag til 13.600 dødsfald, og den vigtigste forebyggelige årsag til tab af gode leveår. Jeg synes, at aftalen er en sand sejr for folkesundheden, og den vil sammen med de stigende cigaretpriser nedbringe antallet af alvorlige kræfttilfælde og tobaksrelaterede dødsfald, og det vil jeg gerne takke aftalepartierne for.

Jeg er også glad for, at de har indset vigtigheden af lovgivning, der også omfatter nye nikotinprodukter som e-cigaretter. Lovgivningen skal følge med de nye produkter, der hele tiden kommer på markedet, så vi kommer fortsat til at holde et skarpt øje med udviklingen på området.