Gå til indhold

Muligt at undgå forgæves ture

Har du prøvet at gå forgæves efter medicin på apoteket? Hvis ja, så er du langt fra alene.

Debatindlæg af Tue Flindt Müller formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg
Bragt i Nordjyske Stiftstidende, den 18. februar 2020

Patienter og læger oplever i stigende grad problemer med medicin i restordre. Altså, at apoteket ikke kan få leveret den medicin, som lægen udskriver til patienter, så de kan få behandlet sygdomme. Men hvorfor skal patienter gå forgæves efter medicin i restordre, når det nemt kan undgås? Det er ikke i orden, at patienter må gå forgæves efter medicin.

Der burde være klarhed over, hvilke lægemidler der er tilgængelige, så læger kan udskrive medicin, som er på hylderne, til patienter med behov for behandling.

Tilbage i september 2019 foreslog Lægeforeningen, at der skulle laves en teknisk løsning til Det Fælles Medicinkort.

Den løsning vil indebære, at lægen med det samme kan se, om et lægemiddel er i restordre eller ej. Hvis apoteket ikke har medicinen på hylderne, så vil lægen uden mere tidsspilde kunne udskrive et andet lægemiddel i stedet for førstevalget.

Det ville betyde, at patienter ikke skulle gå forgæves på apoteket efter medicin og samtidig spare lægetid.

Mangel på medicin er et komplekst problem, der rækker langt ud over Danmarks grænser, men jeg savner, at sundhedsminister Magnus Heunicke forsøger at afbøde skadevirkningerne for patienter og læger. En teknisk løsning er nem og billig at implementere, men ministeren lader desværre vente på sig.

Løsningen vil koste omtrent to millioner kroner at indføre i Det Fælles Medicinkort, og den vil teknisk kunne klares relativt let. Samtidig får Lægemiddelstyrelsen i forvejen på daglig basis information fra lægemiddelgrossisterne om de lægemidler, der er i restordre.

Vejen er med andre ord banet for løsningen. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor sundhedsministeren ikke har indført løsningen for længst. Det løser ikke selve problemet med medicin i restordre, som jo er internationalt, men det ville spare patienter en forgæves tur på apoteket. Sundhedsministeren bør plukke de lavthængende frugter nu og her til gavn for patienterne.