Gå til indhold

Corona. Vacciner virker – også mod influenza

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark den 26. november 2021

Vacciner virker. Så enkelt er det, og derfor er det også en god idé at lade sig vaccinere mod influenza. I år er det endda ekstra vigtigt at blive vaccineret, så vi ikke får flere epidemier samtidig - altså influenza og corona.

Det er en god idé at lade sig vaccinere for at beskytte sig selv, men også for at beskytte andre. Ikke mindst da vi efter sidste vinter med nedlukning ikke havde meget social omgang med hinanden og derfor er særligt modtagelige for at blive smittede med influenza denne vinter.

Hertil kommer, at udbredt smitte vil belaste sundhedsvæsenet endnu mere, end det allerede er - influenza kræver også indlæggelser for en del borgere.

Vi er på vej ind i en vinter, hvor der er risiko for, at mange bliver syge af de forskellige infektioner, der er i omløb. For nogle borgere vil smitte medføre alvorlig sygdom og kræve indlæggelse - og det vil udfordre sygehusene, der skal finde isolationspladser til ikke kun én, men to smitsomme sygdomme samtidig.

Har man influenza, skal man isoleres for ikke at smitte andre indlagte, og samme gælder for covid, men man kan ikke isolere en patient med influenza sammen med en patient med covid; det vil være risikabelt for begge.

Vaccinen er sikker, og den er både med til at forebygge alvorlig sygdom hos personer, som er sårbare, ligesom den er med til at bekæmpe smitte på et samfundsniveau.

Begge dele er vigtige. For selvom vi har et godt og effektivt sundhedsvæsen, er det også hårdt præget af mere end halvandet års coronaepidemi, efterveerne af sygeplejekonflikten og ikke mindst den akutte og udbredte mangel på personale.

Og modsat sidste vinter, hvor der var færre patienter indlagt med andre akutte sygdomme, oplever vi nu et større pres på sygehusenes akutte kapacitet.

Hertil skal i øvrigt lægges et årti med underfinansiering, overbelægning og underbemanding i forhold til det stigende antal opgaver, som også har givet sundhedsvæsenet en hård medfart.

Der er simpelthen ikke bufferkapacitet til mere.

I bund og grund er det vigtigste naturligvis, at man takker ja til at blive vaccineret mod influenza for at beskytte sig selv og sine sårbare nærmeste mod smitte. Vi ved, at corona i stigende grad præger samfundet, skoler bliver midlertidig lukket, og klasser bliver hjemmeskolet igen. Skal vi ikke hjælpe hinanden med at undgå, at influenza på samme måde bliver en " modspiller" i den kommende vinter? Det er en god idé at blive vaccineret mod influenza.

Det er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, og den bakker vi op om. For vacciner virker - også mod influenza.

Vaccinen er sikker.