Gå til indhold

Digitalisering i sundhedsvæsenet skal ske med omtanke

Debatindlæg af Søren Niemi Helsø, medlem af Lægeforeningens bestyrelse og formand for Lægeforeningens IT- og Digitaliseringsudvalg.
Bragt i Børsen den 6. oktober 2021

’Nytænkning og digitale løsninger bør være nogle af de vigtigste punkter i regeringens samlede sundhedsaftale, som snart bliver præsenteret.’ Sådan lød indledningen på en kronik bragt i Børsen den 30. september af Simon Sylvest, medstifter af Founders. Det var et spændende indlæg, som satte fokus på et af tidens store temaer – hvordan vi bruger digitaliseringen i vores velfærdssamfund.

Jeg er helt enig med kronikøren i, at der skal fokus på nytænkning. Behovet har også vist sig ret tydeligt under corona-krisen. Igennem det sidste halvandet år har vi set meget ny digitalisering – for eksempel bestilling af corona-test, corona-prøvesvar og booking af vaccination. Og mange patienter er blevet tilset af lægen via video. Det er ganske fint og en klog tilgang til at anvende mere digitalisering i sundhedsvæsenet. Men ikke alt det digitale har været rosenrødt under epidemien. Tænk blot på de problemer, som mange borgere har haft med at booke en tid til vaccination, bestille en COVID-test eller få et COVID-pas, hvis man ikke har – eller har svært ved at bruge - internet eller NemID.

Vi skal altid sikre, at vi implementerer digitale løsninger klogt. Der, hvor det fremmer patientsikkerheden, øger kvaliteten i behandlingen, og optimerer brugen af sundhedsvæsenets knappe ressourcer og lægens tid. Men vi må ikke komme dertil, hvor der digitaliseres for digitaliseringens egen skyld. Og vi skal sikre, at vi fortsat har et mindst lige så godt analogt tilbud til de borgere, der ikke kan bruge de digitale løsninger. For øget digitalisering må ikke skabe et A og et B-hold blandt landets patienter. Derudover er det vigtigt, at ny teknologi indføres i sundhedsvæsenet uden øget brugerbetaling, så det ikke øger uligheden i sundhed. Kort sagt skal digitalisering i sundhedsvæsenet ske med omtanke for den enkelte patient.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/digitalisering-i-sundhedsvaesnet-skal-ske-med-omtanke