Gå til indhold

Godt nyt for patienterne

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke formand for Lægeforeningen
Bragt i bl.a. Nordjyske Stiftstidende den 16. december 2021

Finansloven for næste år er netop blevet offentliggjort, og selvom den efterlod en del at ønske på sundhedsområdet, så indeholdt den en glædelig overraskelse for kommende patienter i sundhedsvæsenet.

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven har afsat penge til at nedbringe ventelisterne for de næsten 1300 udenlandsk uddannede læger, som i dag venter meget lang tid på at komme igennem godkendelsesprocessen, så de kan arbejde i Danmark. I dag venter de uacceptable 33 måneder på, at myndigheder overhovedet begynder at se på deres papirer.

Derfor er det både tiltrængt og rigtigt, at finansloven sikrer flere ressourcer til at begynde sagsbehandlingen, så læger med de rette kompetencer hurtigere kan komme ud og være til gavn for de mange patienter i et presset sundhedsvæsen. Også uden at man går på kompromis med en grundig godkendelsesproces.

Lægeforeningen har igennem flere år gjort politikerne opmærksomme på, at vi står med en stor gruppe af læger, som gerne vil virke i vores sundhedsvæsen. Og som venter måned efter måned.

År efter år. Nu har et flertal i Folketinget endelig lyttet. Den beslutning kommer fremtidens patienter til gavn.

Dog er sundhedsvæsenets mangel på specialiseret arbejdskraft langtfra løst med bevillingen på finansloven.

Dette kan kun ses som et godt første skridt.

Vi mangler speciallæger for at kunne tilbyde alle patienter højt specialiseret behandling også i fremtiden, og derfor skal vi også sikre, at de læger, vi uddanner i Danmark, kan blive speciallæger.

Dette særligt set i lyset af, at vi kigger ind i en fremtid med blandt andet langt flere ældre, som heldigvis lever længere, men også med flere sygdomme, som skal behandles.

Vi skal have hænder, hoveder, rammer og ressourcer til at tage os af de mange patienter i de kommende årtier, og det kræver både de løsninger, der ligger lige for, og de mere langsigtede løsninger.