Gå til indhold

Gør nikotinposer dyre og svært tilgængelige

Nikotinposer - hvad hulen er egentlig det? Sådan kan mange sikkert tænke. Mange tænker måske ikke over, at de små dåser med navne som Zyn, Lyft med flere er produkter skabt uden meget andet formål end at skabe afhængighed af nikotin. De indeholder høje nikotinkoncentrationer og er grundlæggende et helt overflødigt produkt, som burde forbydes på det danske marked.

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark den 4. marts 2021

Med smarte navne og designindpakninger appellerer produkterne i vid udstrækning til børn og unge, hvis hjerner er særligt sårbare over for nikotin, og som risikerer at blive livsvarigt afhængige af et sundhedsskadeligt produkt. Nikotin kan bruges i en afgrænset periode for at stoppe med at ryge cigaretter - men hér taler vi om andre typer af nikotinprodukter med lavere koncentrationer og markedsført til netop dét. Det er absolut ikke godt, at vi hører om et storforbrug af nikotinposer blandt børn og unge ikke-rygere.

Fyens Stiftstidende har afdækket, at den svenske tobaksgigant Swedish Match indtil for kort tid siden uddelte gratis prøvepakker. Måske for at lokke endnu flere unge med på nikotinvognen. I dag er nikotinposer undtaget det forbud mod smagsstoffer og krav om neutral indpakning, som gælder for cigaretter.

Derfor bliver nikotinposerne solgt i gennemdesignede pakninger med smag af cool mint eller ginger blood orange med budskaber om, at ”en længerevarende nikotinoplevelse”, og at de ikke - modsat snus - misfarver tænderne. Produkterne indeholder et afhængighedsskabende giftstof, men fremstår reelt som et ufarligt og billigt livsstilsprodukt. Det er uholdbart.

I slutningen af 2019 indgik et bredt flertal i Folketinget en handleplan mod børn og unges tobak. Der var mange gode elementer i aftalen - blandt andet røgfri skoletid, tobaksprodukter væk fra disken og et længe ventet farvel til de fleste smagsstoffer i e-cigaretter, men desværre udeblev lovningen i forhold til nikotinposer. Det bør der rettes op på hurtigst muligt.

Hvis nikotinposer skal være på det danske marked, mener Lægeforeningen, at de skal gøres så dyre, svært tilgængelige og lidt attraktive som overhovedet muligt. Derfor skal nikotinposer selvfølgelig være langt dyrere, end de er i dag - for eksempel ved at være belagt med afgifter, præcis som vi kender det fra tobak. Og gerne markante afgifter, så priserne på nikotinposer kommer på højde med prisen på en pakke cigaretter.

Regeringen har tilkendegivet, at den vil ”afsøge muligheden for at pålægge afgifter på nye nikotinprodukter som for eksempel nikotinposer”. Den afsøgning bakker vi fuldt op om og håber naturligvis, at det vil betyde markant højere priser på nikotinposer hurtigst muligt. Derudover bør nikotinposer omfattes af forbuddet mod smagsstoffer og kravet om neutral indpakning, så færre børn og unge bliver afhængige af nikotin fremover.