Gå til indhold

Kære statsminister, lad os sammen løse lægemanglen

Det er positivt, at statsminister Mette Frederiksen er optaget af at løse problemerne med manglen på praktiserende læger. I sin nytårstale sagde hun, at i det nye år tager vi ”fat på det problem, at alt for mange danskere ikke har mulighed for at få deres egen praktiserende læge.” Det fokus hilser vi meget velkomment fra Lægeforeningens side.

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark d. 13. januar 2021

Selvom lægedækning er i bedring i flere regioner, så kan der i 2021 og de næste år frem være op til 157.000 borgere, som ikke har mulighed for at vælge deres egen praktiserende læge, men er henvist til udbuds- eller regionsklinikker. Det er vigtigt at få løst det problem, så borgerne får en erfaren speciallæge i almen medicin, de kender, og som kan følge dem over årene.

Manglen på praktiserende læger er desværre ikke en ny problematik, så langtfra, og derfor har Lægeforeningen længe foreslået konkrete løsninger. I sommeren 2019 offentliggjorde vi seks konkrete løsningsforslag, som kan skaffe markant flere læger i almen praksis på få år. Forslagene, som kan læses i sin helhed på Lægeforeningens hjemmeside læger.dk, vil kunne skaffe op til 600 ekstra læger på fuld tid i almen praksis til gavn for patienterne.

Fasthold og tiltræk praktiserende læger

I de kommende år vil vi have færdiguddannet mange af de speciallæger i almen medicin, der nu er mangel på. I mellemtiden handler det derfor om at fastholde ældre praktiserende læger i områder truet af lægemangel, blandt andet ved at gøre det muligt for lægerne at ansætte mere praksispersonale og skabe den nødvendige plads til mere personale i klinikkerne.

Endelig skal vi fortsætte med at uddanne flere speciallæger i almen medicin, så der allerede de kommende år er flere lægehænder i almen praksis til at tage hånd om de mange patienter med kronisk sygdom, som vil komme.

Reelle løsninger fremfor ”tjenestepligt”

De løsninger, vi har lagt frem, er lige til at sætte i stikket og kan på meget kort sigt sikre flere danskere en praktiserende læge. I øvrigt i modsætning til Socialdemokratiets tanke om en ”tjenestepligt” for helt nyuddannede læger, som skulle tvangsudsendes til forskellige steder i landet for at løse de samme opgaver, som speciallæger i almen medicin normalt løser. Det er ikke gangbart i virkelighedens verden – og det er slet ikke den hjælp til de praktiserende læger eller til områder med lægemangel, som Socialdemokratiet forestiller sig.

Vi vil derfor opfordre statsministeren og sundhedsministeren til i stedet for tjenestepligt at bruge Lægeforeningens seks forslag. Det er nemlig reelle løsninger på lægemanglen til gavn for patienter landet over, og flere af dem er i gang med at virke. Lad os skubbe på og sammen løse lægemanglen.