Gå til indhold

Kapaciteten i sundhedsvæsenet er spændt til bristepunktet

Debatindlæg af Thea Heide Faaborg, formand for Lægeforeningen Nordjylland
Bragt i Nordjyske Stiftstidende den 7. oktober 2021

”Stigning i akutte patienter presser Aalborg Universitetshospital” lyder den nedslående melding i en artikel her i Nordjyske Stiftstidende, hvoraf det fremgår, at flere sygehuse i Region Nordjylland oplever et stigende pres på kapaciteten.

I september advarede vores sundhedsminister Magnus Heunicke om, at vi til vinter kan blive udsat for den perfekte storm i vores sundhedsvæsen - En blanding af corona og andre luftvejsinfektioner kan resultere i, at der bliver et kritisk pres på vores sygehuse, som de kan have svært ved at håndtere.

Men allerede nu i efterårets spæde start bliver vi ramt af en drastisk stigning i mængden af patienter på akutafdelingerne, som får en tillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital til at stå frem i medierne, slå alarm og efterlyse løsninger.

Og det kræver løsninger: Vores sundhedsvæsen er gennem utallige omgange besparelser og effektiviseringer blevet skåret så meget ind til benet, at vi ingen bufferkapacitet har tilbage, til når vi oplever et stigende antal patienter som nu.

Vi har for lidt sengekapacitet, for få hænder og mangel på en række fagligheder og kompetencer, og derfor hører vi gang på gang, at vores sygehuse står i en ny krise.

Der er altså brug for, at vores politikere får øjnene op for alle de velkendte problematikker og anerkender, at kapaciteten i sygehusvæsenet er spændt til bristepunktet. Der er brug for, at den udfordring bliver taget alvorligt – ellers risikerer vi at se ind i en vinter, hvor corona og influenza sender vores sundhedsvæsen helt i knæ.