Gå til indhold

Lad os gøre ungdomsuddannelserne fri for alkohol

Den seneste tid er det i flere medier blevet beskrevet, hvordan der stadig hersker en usund alkoholkultur blandt landets unge.

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Nordjyske Stiftstidende Aalborg den 17. august 2021

Jeg skriver stadig, fordi det efterhånden er en gammel sang, at vores unge er blandt dem, der drikker allermest. Og for alt for mange unge har det ganske alvorlige konsekvenser, at de er fanget i den kultur.

En undersøgelse viser, at mindst 30.000 unge har så stort et forbrug af alkohol, at de har behov for vejledning eller behandling. Det er alt, alt for mange, og nu må vi voksne tage ansvar for, at den næste generation af voksne danskere ikke får behov for behandling for alkoholmisbrug i samme omfang som den nuværende.

Så lad os bruge nogle af de værktøjer, vi ved virker. Lad os hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år, lad os sætte priserne markant op, og lad os gøre det obligatorisk, at ungdomsuddannelserne bliver fri for alkohol.

På den måde kan vi også give de unges forældre en hånd til at lave fornuftige aftaler, der kan hjælpe de unge til at få et ordentligt forhold til alkohol. Forældreaftaler har allerede vist sig at være et effektivt våben til at holde alkoholen ude af folkeskolen, og vi ved, at mange forældre bruger lovgivningen som rettesnor, når de laver aftaler med deres børn.

Det handler nemlig om de unges sundhed her og nu, og derfor må vi voksne tage ansvaret på os og tage det nødvendige opgør med vores skadelige drukkultur.