Gå til indhold

Sæt prisen endnu højere op - eller forbyd skidtet

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Jyllands-Posten den 17. oktober 2021

I har måske set dåserne med nikotinposerne i supermarkedet, i den lokale kiosk eller i hænderne hos en ung i jeres omgangskreds? Dåserne indeholder små poser med nikotin, og unge placerer dem under overlæben for at få et nikotinkick både i hverdagen og til fester.

Produkterne er præget med farvestrålende design og udstyret med smarte navne, og markedsføringen over for unge mennesker er massiv.

Men det er også helt unødvendige og sundhedsskadelige produkter, som aldrig burde have været tilladt.

Regeringen har meldt ud, at den vil lægge afgifter på de skadelige nikotinposer, og det er meget glædeligt.

Mindre glædeligt er det dog, at den kun foreslår en prisstigning på 11 kr. pr. dåse. Det er simpelthen for uambitiøst, og jeg kan tvivle på, at det reelt vil have den tilsigtede effekt.

TV2 Nyhederne bragte for nylig et indslag om forslaget om afgifter på nikotinposerne og spurgte de unge om prisforøgelsen. Svarene bekræftede mine bange anelser.

Det generelle billede var, at man i hvert fald skal op på en pris på minimum 60 kr. pr. dåse, hvis det på nogen måde skal få unge til ikke at købe poserne. Nogle nævnte endda priser på 80-90 kr., før det ville afskrække dem.

Grundlæggende mener Lægeforeningen, at nikotinprodukter og tobakssurrogater, der ikke anvendes til et rygestop, skal forbydes. Herunder nikotindåserne, som ikke er godkendt som rygestopmiddel.

 

Produkterne appellerer til børn og unge, hvis hjerner er særligt sårbare over for nikotin. Der er tale om sundhedsskadelige produkter, som risikerer at gøre børn og unge, der ikke ryger i forvejen, afhængige af nikotin. Udover at produkterne kan fastholde cigaretrygere i nikotinafhængighed, er jeg også bekymret for, om unge, der er blevet afhængige af nikotinposerne, på sigt vil blive rygere.

Lad os dog sige farvel til disse overflødige produkter på markedet.

Hvorfor skal de være tilgængelige for unge? Hvis regeringen ikke vil forbyde produkterne, så bør de gøres så lidt attraktive for unge mennesker som muligt.

Så hermed et opråb til politikerne på Christiansborg, som snart skal behandle forslaget fra regeringen.

11 kr. batter ikke meget. Vær ambitiøse på de unge og folkesundhedens vegne. Sæt prisen i vejret. Gerne op på minimum 60 kr. Eller endnu bedre - forbyd nikotinposerne helt.