Gå til indhold

Udsultet psykiatri

Psykiatrien har været forsømt og udsultet i flere år. Manglende sengepladser og personale får mange læger til at udskrive psykiatriske patienter, der ville have gavn af en længere indlæggelse – og så bliver patienterne hurtigt indlagt igen, skriver formand for Lægeforeningen i dette debatindlæg

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Information den 3. maj 2021

I et debatindlæg i Information den 23. april beskriver Aksel Emil Ogstrup Houmann, der er social- og sundhedsordfører i Radikal Ungdom, hvordan han selv har oplevet, at patienter med en psykisk sygdom udskrives alt for tidligt, og ofte før de er færdigbehandlede.

Jeg og Lægeforeningen ville ønske, at virkeligheden var en anden, men det er den desværre ikke. Psykiatrien har i årevis været hårdt presset, og det rammer patienter, pårørende og personale.

I en ny rundspørge, Lægeforeningen har foretaget blandt læger, der arbejder i sygehuspsykiatrien, svarer et stort flertal, at de hver uge er nødt til at udskrive patienter med psykiatriske lidelser, selv om de lægefagligt ville have gavn af en længere indlæggelse. Knap 80 procent af lægerne, der deltog i undersøgelsen, peger samtidig på, at der mangler sengepladser til psykiatriske patienter.

Konsekvensen af de for tidlige udskrivelser er, at mange patienter hurtigt bliver indlagt igen. En del af dem har i mellemtiden fået det værre, fordi de aldrig fik den nødvendige hjælp første gang. Det betyder, som Houmann også beskriver i sit indlæg, at patienterne mister troen på behandlingen og tilliden til lægerne.

Der er derfor også mange læger i psykiatrien, som er dybt frustrerede over, hvordan de pressede forhold i psykiatrien gør det svært for dem at give patienterne den hjælp og behandling, de har brug for.

Lægeforeningen har advaret de ansvarlige politikere om problemerne i årevis. Der mangler kapacitet i psykiatrien, og det har der gjort i mange år. Både sengepladser og personale. Resultaterne fra vores undersøgelse viser, hvor udsultet og forsømt psykiatrien er. Det er helt uacceptabelt.

Som Houmann helt rigtigt skriver i sit indlæg, er der brug for langvarige løsninger for psykiatrien. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har da også lovet, at der er en ambitiøs tiårsplan for psykiatrien på vej. Det er godt. Vi skal have styrket psykiatrien markant nu – til gavn for patienterne og de pårørende.