Gå til indhold

10-årsplan. En psykiatri i knæ har store menneskelige konsekvenser

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Århus Stiftstidende, den 13. september 2022

De menneskelige omkostninger ved, at vi stadig venter på en 10-årsplan for psykiatrien er enorme. Læger i psykiatrien er ikke i tvivl om, at mange patienter kommer for sent i gang med behandlingen.

82 procent af de adspurgte læger ansat i psykiatrien fortæller, at en betydelig andel af patienterne med psykiske lidelser ville have haft mindre alvorlige sygdomsforløb, hvis de havde kunnet få behandling tidligere.

Patienter i psykiatrien bliver altså mere syge og får mere langstrakte sygdomsforløb, fordi de ikke får tilbudt behandling i tide.

Deres pårørende får større bekymringer, og hele samfundet taber. Det kan derfor virkelig undre, at Folketinget ikke for længst har vedtaget en langsigtet og faglig solid 10-årsplan for psykiatrien. For den nuværende situation har store menneskelige konsekvenser.

I januar måned landede Sundhedsstyrelsens og Socialstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien. Det viste én gang for alle, hvad der skal til for at give psykiatrien det løft, som så længe har været tiltrængt.

En langsigtet plan, der fik bifald med på vejen af både faglige organisationer og af patientforeninger.

Men her mere end et halvt år senere spejder vi stadig langt efter en vedtaget 10-årsplan for psykiatrien. Ikke mindst på grund af, at regeringen først for kort tid siden inviterede til forhandlinger.

Psykiatrien er ellers efterhånden en ting, vi har til fælles. Tal fra Sind viser, at hver anden familie i Danmark på et tidspunkt i livet kommer i berøring med psykiatrien. Og ifølge Psykiatrifonden bliver hver tredje dansker på et tidspunkt i sit liv selv ramt af en psykisk lidelse. Alligevel venter både patienter, pårørende og sundhedspersoner stadig på en psykiatriplan.

Nu skal ventetiden være ovre, så vi bedre kan hjælpe mennesker med psykiske lidelser.

Nu skal det være psykiatriens tur.

Nu skal ventetiden være ovre, så vi bedre kan hjælpe mennesker med psykiske lidelser. Nu skal det være psykiatriens tur.