Gå til indhold

11 organisationer i fælles opråb: Psykiatriplanen må ikke blive taberen i valgkampen

Debatindlæg underskrevet af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen m.fl.
Bragt i Avisen Danmark de. 25. august 2022

Debat: Langt om længe er forhandlingerne om en 10-årsplan for psykiatrien gået i gang - og vi har altså aldrig før været så tæt på at nå målet om en ambitiøs psykiatriplan, der vil hjælpe mennesker med psykisk sygdom, pårørende og medarbejdere til et bedre liv med mere tryghed og mindre sygdom.

Vi vil følge forhandlingerne tæt, og vi håber – og forventer -, at de politiske partier er ambitiøse på psykiatriens vegne. Alle partier har udtalt sig positivt om 10-årsplanen, så nu skal de udvise den nødvendige ansvarlighed og sørge for, at der lander en god og fremsynet plan.

Flere ordførere har allerede sagt, at de ikke tror, der lander en plan inden et valg. Det kræver derfor ingen særlig indsigt i valgspin at forestille sig, at der er en risiko for, den ambitiøse plan for psykiatrien bliver skrinlagt til fordel for kortsigtede løsninger, der kan give partierne valgstrategiske gevinster.

Og hvad sker der, hvis vi ikke får en plan inden valget? Jamen så er der en risiko for, at politikere ikke længere føler sig forpligtet af tidligere løfter. Selvom der er et enestående politisk og folkeligt fokus på psykiatrien lige nu, så risikerer det at forsvinde i en valgkamp - og hvor lang tid vil der så gå, før en ny regering igen retter opmærksomheden mod psykiatrien?

Selvom vi er tæt på en historisk aftale om psykiatrien, må vi ikke glemme, hvor skrøbeligt det hele i virkeligheden er - og det er politikerne, der sidder med nøglen til at sikre, at vi kommer det sidste stykke i mål.

Det afgørende er, at politikerne forpligter sig på målene, den overordnede økonomiske ramme og på, at prioritere indsatserne. At de i handling viser, at de faktisk ser psykiatrien som en ligestillet del af sundhedsvæsenet, hvor man har lige så stor ret til at få den rigtige behandling i tide som somatiske patienter.

Psykiatrien er et af de vigtigste valgtemaer for vælgerne, så hold øje med de politiske partiers udmeldinger om området i den nærmeste fremtid – det er nu, det gælder.

Indlægget er underskrevet af Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden. Dea Seidenfaden, fungerende forperson for Dansk Psykolog Forening. Mads Engholm, landsformand for Bedre Psykiatri. Merete Nordentoft, forperson i Dansk Psykiatrisk Selskab. Mia Kristina Hansen, formand for Sind. Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand i FOA. Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen. Dorthe Boe Danbjørg, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd. Ida Ingeholm Klinkby, forperson for Foreningen af Yngre Psykiatere. Nina Tejs Jørring, forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Benny Andersen, forbundsformand for Socialpædagogerne.