Gå til indhold

3.781

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Politiken den 7. november 2022

3.781. Lad det tal synke ind. Det er antallet af børn og unge, der i første halvår af 2022 endte på så lange ventelister i børne-og ungdomspsykiatrien, at deres ret til udredning inden for 30 dage ikke kunne overholdes.

Det kan have enorme og alvorlige konsekvenser for den enkelte, når børn eller unge ikke udredes i rette tid i psykiatrien.

Blot få måneders ekstra ventetid på at blive udredt kan medføre svært forværrede sygdomsforløb. Men det er altså her, vi er endt, hvor disse nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at udredningsretten ikke overholdes i mere end seks ud af ti tilfælde for børn og unge.

Vi har i Lægeforeningen tidligere påpeget, at der er behov for ekstra uddannelsesforløb for speciallæger på området, og det giver derfor ingen mening, at psykiatriaftalen ikke sikrer uddannelse af én eneste ekstra speciallæge, i forhold til hvad der i forvejen var planlagt i Sundhedsstyrelsens plan tilbage fra juni 2021.

De høje ambitioner for psykiatrien og børne-og ungdomspsykiatrien, som vi har hørt om fra de politiske partier gennem valgkampen, må ikke glemmes nu.

Hvis vi skal gøre os håb om at vende udviklingen, så ligger der et kæmpe ansvar på politikernes skuldre: Uden markant flere speciallæger vil der fortsat være for få til, at vi kan tage hånd om børn og unge med psykiske lidelser i tide.