Gå til indhold

Budgetoverskridelser kan ramme patientbehandlingen i hele regionen (13. marts 2022)

Debatindlæg af Thea Heide Faaborg, formand for Lægeforeningen Nordjylland
Bragt i Nordjyske den 13. marts 2022

Det er endnu en gang en realitet, at Nyt Aalborg Universitetshospital bliver både yderligere forsinket og markant dyrere, end hvad der var budgetteret med.

Den seneste ekstraregning lyder på anslået 130 millioner kroner, så sygehusbyggeriet nu i alt overskrider det oprindelige budget med 572 millioner kroner. Derudover kan hospitalet tidligst tages i brug i første halvår 2024 – altså omkring tre år senere end oprindeligt planlagt.

På den måde følger Nyt Aalborg Universitetshospital i fodsporene på de andre store sygehusbyggerier landet over. De har fra statens side været underbudgetterede fra start, og det har ført til forsinkelser og fravalg i byggerierne samt kæmpe ekstraregninger til regionerne. Hvis vi i Region Nordjylland selv ender med at stå med regningen, så kommer det i sidste ende til at gå ud over patientbehandlingen.

Den seneste budgetoverskridelse kommer til at ramme hele regionen, og jeg frygter, at det kan føre til sengelukninger, nedskæringer og et yderligere pres på læger og kolleger på regionens andre hospitaler. 

Jeg ved, at vores regionsråd forstår alvoren, og der er skulle allerede være rettet henvendelse til sundhedsministeriet om de aktuelle budgetudfordringer.

I Lægeforeningen vil vi derfor opfordre til, at ansvarlige politikere på nationalt niveau dækker budgetoverskrivelserne, der er en midlertidig udgift, så de økonomiske problemer ikke lægger unødigt pres på personalet og går ud over patienterne

 tager udfordringen med de underbudgetterede hospitalsbyggerier seriøst, og afsætter penge til at løse problemerne – for patienternes bedste.