Gå til indhold

Positivt at få mere gang i autorisationer

Debatindlæg af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Nordjyske Stiftstidende 27. December 2022

Sundhedsvæsenet mangler i den grad sundhedspersonale.

Og der er intet quickfix til at få besat hverken tomme stillinger eller rekrutteret flere nye sundhedsprofessionelle kolleger.

Derfor er det også en positiv nyhed, at den nye regering i sit regeringsgrundlag har lovet, at den vil sætte midler af til at gøre op med de urimelige lange ventetider, der er, når udenlandsk uddannede læger og andre sundhedspersoner søger dansk autorisation.

For selv om de kun er en lille brik i det store puslespil, så er der her tale om flere tusinde sundhedsprofessionelle, hvis viden og ekspertise blot ligger i en bunke og venter på lov til at gøre gavn.

Lægeforeningen har længe peget på behov for at strømline processen, som for mange udenlandsk uddannede læger har budt på mere end tre års ventetid på bureaukrati.

Det er positivt, at det opråb er blevet hørt, og at der er afsat ekstra midler, så styrelsen kan komme sagspuklen endnu hurtigere til livs.

Det vil unægtelig betyde, at læger med udenlandske uddannelser, som lever op til de nødvendige faglige krav, hurtigere kan komme ud og gøre gavn hos patienterne.

Det er meget positivt.

Det er klart, at det ikke i sig selv, løser de store problemer med mangel på læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle.

Det kræver en bred vifte af indsatser. Fra lægeside efterlyser vi ikke mindst en indsats for at sikre, at mange flere læger får mulighed for at videreuddanne sig til speciallæger hvert år. Med andre ord er uddannelsen af flere speciallæger et væsentligt element til at løse manglen på arbejdskraft i sundhedsvæsenet til gavn for patienterne.

Men for nu er det glædeligt, at udenlandsk uddannede læger kan komme hurtigere i sundhedsvæsnet.