Gå til indhold

Psykiatrien er topprioritet for Lægeforeningen

Debatindlæg af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Nordjyske d 20. august 2022

Det er – desværre – rigtigt, når Nordjyske i avisens leder d. 15. august fortæller, at psykiatrien er presset i bund. Nordjyske rammer også plet med perspektiveringen til kræftområdet. Som samfund ville vi ikke acceptere, at de vilkår, psykiatrien kæmper med, også gjorde sig gældende på kræftområdet. Vi ville jo aldrig hjemsende en kræftpatient, der var i gang med behandling, fordi der kom en patient, der var mere syg. Men det er jo det, vi oplever at måtte gøre i psykiatrien. Det burde ikke kunne ske i et land som Danmark. Det er en falliterklæring for et velfærdssamfund, at vores psykiatri er så presset i bund, at det, vi kan byde børn, unge og voksne med psykiske lidelser ofte bare ikke er godt nok.

Vi skal ikke acceptere en underdrejet psykiatri. Tværtimod skal vi have tårnhøje ambitioner om at forbedre tilbuddene til mennesker med psykiske lidelser. Som samfund skal vi være akkurat lige så ambitiøse med at lave et gennemgribende løft af psykiatrien, som det var tilfældet, da kræftområdet blev løftet. Det kræver bindende mål og delmål, evaluering undervejs og et løft bredt set. Med andre ord kræver det, at den længeventede tiårsplan for psykiatri bliver til virkelighed. Det har patienterne allerede ventet alt for længe på.

Det faglige oplæg til planen blev offentliggjort af Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen tilbage i januar, men trods talrige opfordringer til handling har processen stået mere eller mindre stille politisk siden da. Nu har sundhedsministeren heldigvis indkaldt til forhandlinger d. 24. august. Det er godt, for det kan kun gå for langsomt med at gøre det faglige oplæg til en tiårsplan for psykiatrien til reel vedtaget politik. Især med tanke på, at et eventuelt Folketingsvalg kan bremse forbedringer af psykiatrien yderligere.

Forbedringer af psykiatrien er en topprioritet for Lægeforeningen. Forhåbentlig har både regeringen og alle Folketingets partier tilsvarende høje ambitioner og den politiske vilje til de nødvendige forbedringer af psykiatrien. Der er ingen tid at spilde.