Gå til indhold

Debat: Endelig tegner det til at blive psykiatriens tur

Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Avisen Danmark, den 25. januar 2023

Debat: Når man læser det nye regeringsgrundlag, er der særligt én ting, der ser opløftende ud, når man læser det med de sundhedsfaglige briller. Endelig tegner der sig en lysere fremtid for psykiatrien, der i alt for mange år har været underprioriteret og underfinansieret.

Regeringsgrundlaget lover bedring: Her fremgår det nemlig, at der nu skal sættes tilstrækkelige midler af til en samlet 10-årsplan for psykiatrien, som skal stå på fundamentet fra Sundhedsstyrelsens og Socialstyrelsens faglige oplæg. Det er en stor sejr for patienterne og for sundhedsvæsenet, at der nu gives lovning på et gennemgribende løft af området.

Den nye regering vil prioritere yderligere tre milliarder kroner til indsatser i psykiatrien, således at det er sikkert, planen om 10 år bliver fuldt finansieret med i alt fire milliarder kroner ekstra til området årligt.

Det skaber håb om, at det nu rent faktisk er psykiatriens tur til at blive løftet. Det skaber håb om, at patienter med psykiske lidelser i fremtiden kan forvente, at psykiatrien er en ligestillet del af sundhedsvæsenet, hvor man har lige så stor ret til at få den rigtige behandling i tide som somatiske patienter.

Og det skaber håb om, at psykiatrien bliver et attraktivt sted at arbejde for sundhedspersonalet, hvor der i langt højere grad bliver plads til medarbejdernes faglighed i dagligdagen.

Det er klart, at alt dette ikke sker med et trylleslag. For at komme i mål skal der rettes op på nogle af de mangler, der var i psykiatriaftalen, der faldt på plads inden valgudskrivelsen.

Som eksempel har psykiatrien bredt set behov for flere hundrede speciallæger, så man kan løfte behandlingskapaciteten til gavn for patienterne.

Der ligger mange seje træk foran os, der til sammen skal sikre den ambitiøse og robuste 10-årsplan for psykiatrien, som Lægeforeningen og andre gode kræfter har kæmpet for længe. Vi fortsætter det konstruktive arbejde. Og med det nye regeringsgrundlag som afsæt tegner det ender til at blive psykiatriens tur.