Gå til indhold

Enkel løsning kan spare besvær

Forsyningsproblemer kan ramme alle brancher og alle typer af varer - men udfordringer med at levere visse typer varer får alligevel flere alarmklokker til at ringe end andre.

Af Anna Mette Nathan næstformand for Lægeforeningen og formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg
Bragt i Nordjyske Stifttidende 3. april 2023

De seneste år har der været flere problemer med leveringer af medicin, og for tiden er der en udfordring, jeg ikke har oplevet før: Problemer med at skaffe flere typer antibiotika.

Det er ikke i et omfang, så situationen er kritisk - endnu -men antibiotika er som lægemiddel så vigtigt for mange patienter, at det er bekymrende, når det kommer i restordre.

Mangel på medicin er et komplekst problem, som typisk rækker langt ud over Danmarks grænser, og Lægemiddelstyrelsen oplyser da også, at der generelt på europæisk plan har været større udfordringer end normalt med forsyningerne af antibiotika, blandt andet pga. stigende efterspørgsel.

Men selvom medicinmanglen ikke er alarmerende, så skaber den udfordringer for såvel patienter som for læger og apotekere.

Det er besværligt for de patienter, der kommer til at gå forgæves til apotekerne, for vi kan som læger ikke se i Det Fælles Medicinkort, om medicinen er der eller ej, når vi udskriver recepten.

Derfor sender vi ikke sjældent patienterne på apoteket efter lægemidler, der er i restordre, og udleveringer af et alternativt lægemiddel kræver yderligere lægekontakt.

Det er besværligt for patienterne, og lægerne skal bruge ressourcer, som i forvejen er sparsomme, på at ordinere lægemidlet på ny.

I september 2019 foreslog Lægeforeningen en teknisk løsning til Det Fælles Medicinkort for at komme problemet til livs. Den løsning vil indebære, at lægen med det samme kan se, om et lægemiddel er i restordre eller ej. Hvis apoteket ikke har medicinen på hylderne, så vil lægen uden mere tidsspilde kunne udskrive et andet lægemiddel i stedet for førstevalget. Som det er i dag, skal lægen slå op flere steder for at se, om et lægemiddel er i restordre.

Det vil betyde, at patienter ikke skal gå forgæves på apoteket efter medicin, og det vil samtidig spare både læge- og apotekertid.