Gå til indhold

Forebyggelse er kimen

Debatindlæg af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Sjællandske Medier 5. Januar 2023

Det er helt korrekt, når den nye SVM-regering i sit regeringsgrundlag skriver, at gode og sunde vaner grundlægges i barndommen. Ligesom regeringen også har fat i en væsentlig pointe i, at en sund start på livet er afgørende for, hvordan resten af livet udformer sig. Jeg har bidt mærke i, at regeringen har nævnt en forebyggelsesplan målrettet børn og unge i sit arbejdsprogram, og forhåbentlig er det udtryk for en erkendelse af, hvor afgørende politisk handling i form af forebyggelse er for at forhindre, at børn og unge får etableret dårlige vaner med røg, nikotin og alkohol.

Rygning Hvert år dør omkring 13.600 danskere med tobaksrelaterede sygdomme. Regeringen nævner ikke eksplicit forebyggelse af rygning i sit regeringsgrundlag, men jeg har alligevel hæftet mig ved, at den nyudnævnte sundhedsminister, Sophie Løhde i interview har sagt, at rygning naturligvis kommer til at indgå som en del af regeringens forebyggelsesplan.

Det bør være målsætningen for forebyggelsesplanen, at færre danskere i fremtiden ryger og har et skadeligt alkoholforbrug.

Og her er en hævet aldersgrænse for køb samt højere priser helt nødvendige redskaber.

Længe ventet I Lægeforeningen står vi klar som en konstruktiv medspiller, både når de overordnede streger til planen skal tegnes, men også når der skal peges på konkrete initiativer.

For det er så uhyre vigtigt, at vi får sat ind alle de steder, vi kan for at forebygge sygdom hos den enkelte, men også for at modvirke yderligere pres på sundhedsvæsnet.