Gå til indhold

Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol - det virker

Af Anna Mette Nathan, næstformand for Lægeforeningen og formand for Lægeforeningens LægemiddeludvalgBragt i Information 11. juli 2023

Vi er mange, der har gået og spejdet efter en forebyggelsesplan rettet mod unge og deres alkoholforbrug. Desværre har det hidtil været forgæves. Nu lysner det i horisonten, for regeringen har indkaldt partierne til forhandlinger om forebyggelse målrettet netop de unge, som vi har et særligt ansvar for.

Der er en folkelig forståelse for, at vi skal sætte alle sejl til og beskytte vores unge, når det gælder tobak og nikotin. Heldigvis.

Men samme iver efter at tage livtag med, at vores unge stadig drikker for meget og starter med at drikke alt for tidligt, er desværre fraværende.

Der er ellers virkelig meget, der indikerer, at det ville være et yderst klogt tiltag i dagens Danmark at sætte ind netop her. Vidensråd for Forebyggelse har dokumenteret , at en generel aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol, vil sænke unges alkoholindtag.

Og det er nødvendigt at sænke det. For når vi som samfund bliver konfronteret med skadevirkningerne ved et stort alkoholindtag og en tidlig debutalder, mener vi så, at det er helt fint, at 16-årige kan skade deres hjerner på den måde?

For alkohol er utvivlsomt skadeligt. Det nedsætter hukommelsen og indlæringsevnen, og unge med et højt alkoholforbrug er hyppigere involveret i ulykker. Det mest tragiske er, at der i gennemsnit dør et ungt menneske om måneden i Danmark i en alkoholrelateret ulykke

Der findes stakkevis af videnskabelige undersøgelser og udmeldinger fra myndigheder, som underbygger disse argumenter. Derfor er det også mærkeligt nu at opleve, at nogle politikere har signaleret, at de vil nøjes med at 'at tale med de unge om alkohol' . Det skal vi naturligvis også. Det er nærmest en selvfølge. Men det kan ikke stå alene.

Hvis vi vil beskytte kommende generationer mod de mange skadevirkninger, der er ved en tidlig alkoholdebut, så er det bedste redskab at indføre en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol. Videnskaben viser, at det virker. Så hvorfor fortsætte med at tøve?