Gå til indhold

Medicinmangel skaber udfordringer for patienter, læger og apoteker

Af Anna Mette Nathan, næstformand for Lægeforeningen og formand for Lægeforeningens Lægemiddel- og Medikoudvalg
Bragt i Avisen Danmark den 6. juli 2023

Normalt plejer vi i Danmark at have en høj forsyningssikkerhed på lægemiddelområdet, men de seneste år har der været flere problemer med leveringer af forskellige typer medicin.

Senest har vi fået en udfordring, vi ikke har oplevet før: Problemer med at skaffe visse typer af antibiotika.

Det får selvsagt flere alarmklokker til at ringe, når forsyningsvanskeligheder rammer vigtige lægemidler. Heldigvis har det endnu ikke nået et omfang, hvor situationen er kritisk. Men antibiotika er så afgørende for mange patienter, at det selvfølgelig er dybt bekymrende, når det kommer i restordre.

Mangel på medicin er et komplekst problem, som rækker ud over Danmarks grænser. Lægemiddelstyrelsen har tidligere oplyst, at der generelt på europæisk plan har været større udfordringer end normalt med forsyningerne af antibiotika, blandt andet pga. stigende efterspørgsel.

Men selvom de udfordringer, der er årsag til, at vi også i Danmark oplever mangel på visse typer af lægemidler, kræver løsninger, der rækker ud over landets grænser, så er der brug for, at vores politikere ser på løsninger, som gør det nemmere at navigere i en hverdag, hvor nogle typer lægemidler, ikke altid kan skaffes.

For at forebygge, at patienterne skal gå forgæves på apoteket, fordi det lægemiddel, lægen har ordineret, er i restordre, skal lægen have adgang til tidstro data, der viser, hvilke lægemidler, herunder styrker og lægemiddelformer, der er tilgængelig, når lægen skal udskrive medicinen til patienten. Lægen skal have adgang til disse oplysninger direkte i Det Fælles Medicinkort.

I dag sender vi ikke sjældent patienterne på apoteket efter lægemidler, der er i restordre, og hvor udleveringer af et alternativt lægemiddel kræver, at patienten må tilbage til lægen. Derfor giver det rigtig god mening, hvis lægen får adgang til disse oplysninger, og det er derfor

Lægeforeningen foreslår, at der kommer en teknisk løsning til Det Fælles Medicinkort, hvor lægen med det samme kan se, om et lægemiddel er i restordre eller ej. Hvis apoteket ikke har medicinen på hylderne, så vil lægen straks kunne udskrive et andet lægemiddel i stedet for førstevalget.

Som det er i dag, skal lægen slå op flere steder for at se, om det specifikke lægemiddel er tilgængeligt.

Med en teknisk løsning i Det Fælles Medicinkort vil patienter ikke skulle gå forgæves på apoteket efter medicin, og det vil samtidig spare både læge-og apotekertid.