Gå til indhold

LF nyhedsbrev 20. april 2023

Kære kollega
Da evalueringen af ”strammerpakken” blev offentliggjort i efteråret, viste den nedslående resultater om Styrelsen for Patientsikkerheds forvaltning af tilsynet. I evalueringen gav mere end hver anden læge udtryk for, at den forklaring, Styrelsen for Patientsikkerhed gav som årsag til at underlægge netop dem tilsyn, ikke var klar og tydelig. Og to ud af tre læger, som har oplevet at blive underlagt tilsyn af styrelsen, gav udtryk for, at de ikke har tillid til, at de bliver behandlet objektivt, retfærdigt og gennemsigtigt af den myndighed, der skal behandle deres sag. Noget, som ellers er fundamentalt i et retssamfund.

Flere læger er dybt mærkede af mødet med tilsynet, og den personlige læring, som skulle øge patientsikkerheden, må man spejde langt efter. Det er uholdbart, og det kalder på en gentænkning af tilsynet. Det har vi opfordret til fra Lægeforeningens side.

Som du måske har læst, har en aktuel sag igen kastet lys på problemerne med tilsynet og lægers retssikkerhed. Undervejs i sagen, som endte med frifindelse af lægen i retten, blev lægens autorisation administrativt inddraget i omtrent halvandet år.

Det er – heldigvis - få læger, der oplever at blive sigtet eller tiltalt for overtrædelse af straffelovens bestemmelser som i den omtalte sag. Men det kan ske, blandt andet på baggrund af en påstand, og det kan føre til, at Styrelsen for Patientsikkerhed nærmest per automatik administrativt fratager en læge muligheden for at arbejde i måneder og år. Dette alene på baggrund af en mistanke og uden, at sagen er undersøgt og behandlet af politiet og domstolene.

I den periode, hvor en straffesag verserer, risikerer vi som læger derfor at stå uden indtægt og ultimativt at gå konkurs, hvis man har egen praksis. Samtidig har vi ikke udsigt til nogen form for økonomisk kompensation fra staten, såfremt det ender med en frifindelse. Dette er åbenbart urimeligt.

Alt dette svarer jo til, at læger er dømt, selvom der ikke har været retssag, eller der er afsagt dom. Det er en meget voldsom, indgribende og langvarig sanktion over for en autoriseret sundhedsperson. Faktisk mener jeg, at det undergraver lægers retssikkerhed.

Vi er nødt til at protestere mod en retstilstand, hvor læger skal vente i årevis for at få deres sag prøvet ved domstolene – og imens kan være forhindret i at gå på arbejde. Det er derfor, jeg har sendt et brev til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde med en række forslag til helt nødvendige ændringer.

Ministeren har kvitteret med en invitation til dialog. Hun har også udtalt sig til pressen om behovet for bedre balance mellem patientsikkerhed og retssikkerhed. Samme vinde blæser fra politikere fra oppositionen.

Det er glædeligt med den brede politiske forståelse for, at der skal ske ændringer i tilsynet. Retssikkerhed og patientsikkerhed står ikke i modsætning til hinanden. Det faktum skal afspejles langt bedre i love, regler og myndigheders praksis, end det gør i dag. Uanset, hvad der sker, fortsætter jeg og Lægeforeningen med at presse på for forbedringer af vores retssikkerhed.

Du kan læse meget mere om arbejdet for bedre retssikkerhed – både når det gælder tilsyns– og klagesager i denne leder.


De bedste hilsner

Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen

 

Du kan lige nå at nominere Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger

Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger 2023 og fagfolkene bag hyldes ved en prisuddeling tirsdag den 6. juni. Du kan stadig nå at indstille din kandidat lige her: https://www.kliniskeforsoeg.dk/

Der uddeles i alt otte priser for årets forskerinitierede forsøg, årets virksomhedsinitierede forsøg, årets patientfokus, årets offentlig-private samarbejde, årets nyskabelse, årets nye forskningsmiljø, årets ildsjæl samt en særlig temapris med fokus på kliniske forsøg og afprøvninger i relation til små, sjældne og oversete sygdomme. Deadline er den 21. april.

 

Se eller gense afholdte arrangementer

Nu kan du på Læger.dk se eller gense en del af Lægeforeningens arrangementer, møder eller oplæg rundt omkring i landet. Optagelserne ligger tilgængelige i et år, og vi opdaterer løbende siden. Lige nu kan du blive skarpere til de svære beslutninger med ”Etikken i klinikken”, blive klogere på mikrocirkulationens rolle ved stroke og demens, forebyggelse og behandling samt få et historisk vinklet indspark om den præhospitale historie i Danmark.

Du finder optagelserne her https://www.laeger.dk/foreninger/laegeforeningen/din-karriere-som-laege/se-optagelser-fra-afholdte-arrangementer/

 

Lægeforeningens formand er på valg

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, er efter tre år posten på valg og genopstiller, når foreningens repræsentantskab mødes til det årlige Lægemøde i Kolding den 12. og 13. maj.  Hvis hun bliver genvalgt, er det på grund af nye valgregler for en toårig periode.

Læs mere om Lægemødet, og se den foreløbige dagsorden https://eventsite.eventbuizz.com/laegemoede-2023-11656

Alle medlemmer af Lægeforeningen kan stille op til formandsvalget. Formandskandidater opfordres til at melde deres kandidatur i god tid til Lægeforeningens administrerende direktør, Torben Buse, på tb@dadl.dk eller tlf.: 35 44 82 11.

Det er muligt at stille op helt frem til selve formandsvalget på Lægemødet.

 

Praktiserende læge og fagpolitisk fyrtårn fra Slagelse vinder Lægeforeningen Sjællands kollegialitetspris

Årets vinder af Lægeforeningen Sjællands kollegialitetspris er praktiserende læge Tue Flindt Müller, som vinder prisen for sit mangeårige engagement i sundheds- og fagpolitik.

Læs hele nyheden her

 

Forslag til organisering af børne- og ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark bærer præg af nødløsning

Lægeforeningen Syddanmarks bestyrelse har afgivet høringssvar til organiseringen af den fremtidig børne- og ungdomspsykiatri i Region Syddanmark. Grundlæggende bærer regionens forslag til organisationsændringerne i børne- og ungdomspsykiatrien præg af at være en nødløsning, som konsekvens af en massiv speciallægemangel og en stigende efterspørgsel efter udredning og behandling.

Læs hele nyheden

 

Ekstraregningen på byggeri af nye sygehuse skal ikke ramme patienterne

”Det er før set, at fordyrelser i byggefasen kræver besparelser i driften, og budgetoverskridelsen udløste derfor en frygt i mig for, at regningen i sidste ende ville ramme patienterne og personalet i regionen.” Sådan skriver Josephine Duevang Rathenborg, formand for Lægeforeningen Syddanmark, i et debatindlæg i Avisen Danmark. Læs hele debatindlægget her

 

To nye medlemmer valgt til Lægeforeningen Midtjyllands bestyrelse

Lægeforeningen Midtjyllands bestyrelse har fået to nye medlemmer i skikkelse af praktiserende læge Jakob Ravn og speciallæge i psykiatri Ea Bøhm Jepsen.

Læs hele nyheden

 

Få 15 pct rabat hos Tivoli – begrænset kampagneperiode

Farverige blomster, dansk sommer og et hav af sjove aktiviteter. Sommer i Tivoli er noget helt specielt. Kom og nyd stemningen, smag på delikatesser til Tivoli Food Festival eller syng med til Fredagsrock og Lørdags Hits. Glæd dig til en sommer fyldt med sjov, hygge og underholdning for både store og små. Få 15 pct. rabat på entré, turpas eller Tivolikort til 2023, i perioden 20. til 30. april 2023.

 

Design Letters - ny rabataftale

Leder du efter den helt rigtige og personlige konfirmationsgave? Hos Design Letters kan du købe flotte smykker – se blandt andet de unikke bogstavsmykker baseret på Arne Jacobsens vintage ABC fra 1937. Du finder også dansk design og tilbehør til hjemmet med et personligt præg. Her er masser af gaveideer – eller bare lidt forkælelse til dig selv. Prøv Design Letters gaveguide, hvis du er i tvivl om valget af den helt rigtige gave. Som medlem af Lægeforeningen får du 15 pct. rabat på alle deres smukke produkter.

Læs mere, og køb Design Letters produkter her