Gå til indhold

LF nyhedsbrev 21. marts 2024

Kære kollega
Selvom nætterne stadig kan byde på frost, og påsken endnu står for døren, er der ikke længe til, at Sundhedsstrukturkommissionen offentliggør deres mulige modeller til en omstilling af sundhedsvæsenet. De seneste signaler lyder, at det sker i slutningen af maj eller starten af juni.

På nuværende tidspunkt ved vi ikke, hvad kommissionen kommer med. Det står dog klart, at der bliver varmet op til en omfattende omstilling af sundhedsvæsenet med fokus på at flytte opgaver fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen. Vi må vente lidt endnu på at se de modeller, Sundhedsstrukturkommissionen har tænkt sig frem til, men uanset hvad vi har i vente, er det også nu, vi læger skal tænke i nye baner.

Omstillingen af sundhedsvæsenet skal bæres af kvalitet, ikke kvantitet. Det kræver, at vi læger er forrest i feltet, så vi driver udviklingen på et fagligt grundlag. For det handler ikke bare om at »flytte XX antal procent af opgaverne«, om at undlade at henvise patienterne til sygehus eller tro, at kommunerne om lidt bliver »det nye sort«.

Hvordan kan vi eksempelvis forestille os, at nogle eller flere af de patienter, vi ser på sygehusene, fremadrettet skal tages hånd om et andet sted? Hvad vil det kræve, hvad enten det fortsat er en opgave sygehuset har ansvar for eller ej? Hvad skal der til af arbejdsgange, samarbejdsmuligheder og modeller med mere for at flere opgaver kan varetages i hjemmet (fra sygehuset af), af egen læge eller praktiserende speciallæger?

De politiske meldinger er ikke til at misforstå, så det står klart, at der kommer ændringer. Det betyder, at vi som læger skal lægge os i selen for at sikre, at omstillingen bliver gjort klogt.

De bedste hilsner

Camilla Noelle Rathcke

Formand for Lægeforeningen

 

Læs mere i den seneste leder i Ugeskrift For Læger: Omstillingen af sundhedsvæsenet skal bæres af kvalitet og prioritering

 

Har du tilknytning til industrien? Husk at anmelde eller ansøge

Som læge har du pligt til at anmelde eller ansøge Lægemiddelstyrelsen, hvis du ønsker at have tilknytning til en lægemiddel- og medikovirksomhed eller en specialforretning med medicinsk udstyr. Lægemiddelstyrelsen har lavet en quickguide på deres hjemmeside​​​​​​​, som gør det nemmere for dig at få et overblik over reglerne og få anmeldt eller ansøgt korrekt.

Husk at anmelde eller ansøge, inden du begynder tilknytningen – se hvordan på styrelsens hjemmeside: Lægers tilknytning til virksomheder

Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål til din tilknytning til industrien, kan du kontakte Lægemiddelstyrelsen på 4488 9595.

 

Står du over for større udfordringer og komplekse forandringer i din karriere?

Ny mentorplatform gør det nemt, hvis du skal finde den helt rette mentor. Platformen indeholder desuden en masse materiale, der kan hjælpe med at styrke din faglige og personlige udvikling.

Uanset om du er i gang med dit første job, søger retning i din karriere eller speciale, står over for lederansvar, overvejer køb af egen praksis eller endda overvejer pension, er der en mentor her, der kan guide dig gennem disse skift. Læs mere om mentorordningen, og find din mentor

 

Få hjælp og støtte ved klage- og tilsynssager

Hvis du bliver involveret i en klage- eller tilsynssag, kan du få hjælp hos Lægeforeningen. Vi kan hjælpe dig med juridisk bistand, og du kan også få lægefaglig hjælp gennem foreningens Lægeansvarsudvalg.

Læs mere om dine muligheder for støtte, hjælp og rådgivning

 

Vær med til at kåre Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger

Vi gentager succesen, og fejrer Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger med priser inden for otte kategorier. Frem til den 11. april kan du nominere projekter og personer, og selve prisuddelingen finder sted den 30. maj. Læs mere om prisen, og nominer dine favoritter

 

Gruppelivsforsikring fra Lægeforeningen – er du dækket godt nok?

Er du og din familie sikret godt nok i tilfælde af kritisk sygdom eller død? En gruppelivsforsikring fra Lægeforeningen giver dig mulighed for at vælge mellem fem forskellige moduler, så du er tilstrækkeligt dækket alt efter dit behov.

Se de forskellige moduler, og ansøg om gruppelivsforsikringen

 

Rabat på Nofred - dansk design til børn

Nofred er et dansk børnebrand, der skaber tidsløst og klassisk design af høj kvalitet. Deres produkter fungerer både derhjemme og i venteværelser i lægeklinikker og på hospitaler, hvor de skaber rammerne for en tryg velkomst til børnene, når de f.eks. skal til lægen.

Se udvalget, og få 45 pct. rabat på dansk indretningsdesign til børn

 

Vidste du, at Kollegialt Netværk for Læger er en del af dit medlemskab?

Som medlem af Lægeforeningen har du adgang til anonym og gratis hjælp hos Det Kollegiale Netværk for Læger. Netværket består af frivillige læger fordelt ud over hele landet, og de er blevet uddannet til det frivillige arbejde. Brug netværket, hvis du oplever personlige problemer, er blevet ramt af sygdom eller er kommet i en personlig krise. Du finder netværket på Læger.dk