Gå til indhold

Lægeforeningens nyhedsbrev 8. december 2022

Kære kollega

Jul og nytår står for døren efter et travlt år. Med sundhedsreform, psykiatriplan og et folketingsvalg, hvor sundhedsvæsnet pludselig blev et hovedemne. Men også et år, hvor vi som læger blandede os i debatten om klima og digitalisering. Her er en julehilsen til jer alle: 

Lægeforeningen tager initiativ til nyt prioriteringsråd

Mange kender det fra dagligdagen. Flere opgaver, og færre til at løse dem. Der mangler sundhedsprofessionelle – også speciallæger, og situationen ser kun ud til at skærpes. Alligevel har politikerne ikke for alvor taget fat i en prioritering af, hvordan vi bruger kræfterne bedst muligt i sundhedsvæsenet.

På den baggrund har Lægeforeningens taget initiativ til at nedsætte Sundhedssektorens Prioriteringsråd, som skal bidrage til, at der er politisk fokus på prioritering i sundhedssektoren, og komme med oplæg til diskussion og anbefalinger til, hvordan politikerne kan gribe prioritering i sundhedsvæsnet an. Rådet er sammensat af repræsentanter for både erhvervsliv, kommuner, regioner, NGO’er og patienter – for at få mange nuancer med og bredde i drøftelserne.  Vi har valgt at tage initiativ til et samfundspartnerskab, fordi sundhedsvæsenet ikke blot er vigtigt for den enkelte dansker, men også for samfundet som helhed.

Det er meningen, at rådet skal mødes fire gange i 2023 og diskutere forskellige temaer under paraplyen prioritering. Parallelt med det tager vi også fat på drøftelser med os selv som læger gennem de specialebærende selskaber. Vi tager handsken op, og så er det min klare forventning, at politikerne følger efter. I vil i det kommende år høre mere om rådets konkrete arbejde.

Læs hele nyheden

Svar fra Udenrigsministeriet i sag om fængslet tyrkisk lægeformand

Lægeforeningen er dybt bekymret over de tyrkiske myndigheders overgreb mod landets læger, som i årevis er blevet truet, chikaneret og fængslet. Derfor har Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke sendt et brev til Udenrigsministeriet, hvor hun opfordrer ministeriet til at gå ind i sagen om fængslingen af formanden for den tyrkiske lægeforening – den internationalt anerkendte anti-tortur ekspert og menneskerettighedsforkæmper professor Şebnem Korur Fincancı.

Udenrigsministeriet har nu svaret på Lægeforeningens brev. I sit svar skriver ministeriet, at den danske ambassade i Ankara vil følge retssagen, og at Udenrigsministeriet konsekvent overfor Tyrkiet rejser nødvendigheden af, at den tyrkiske regering respekterer grundlæggende rettigheder.

Læs svaret fra Udenrigsministeriet

 

 

Risiko for mangel på medicinsk udstyr: Lægeforeningen opfordrer den fungerende sundhedsminister til at tage problemet op på europæisk plan

Lægeforeningen ser med stor alvor på risikoen for, at der opstår leverancemangel på kritisk medicinsk udstyr som endoskoper til kikkert-operationer og stents til kar ved f.eks. hjerteoperationer med deraf følgende fare for patientsikkerheden og kvaliteten i sundhedsbehandlingen. Baggrunden for, at vi risikerer en mangelsituation, er de nye EU-regler om medicinsk udstyr. Her stilles blandt andet øgede krav til (re)-certificering af medicinsk udstyr.

Derfor har Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, skrevet et brev om problemet til den fungerende sundhedsminister. Her opfordrer hun ministeren til at tage problemet op på europæisk plan.

Efter Lægeforeningens opfordring til meddeler Sundhedsministeriet, at fungerende sundhedsminister Magnus Heunicke vil tage til et afgørende rådsmøde i Bruxelles, der finder sted den 8. og 9. december. Camilla Rathcke har kvitteret for dette på det sociale medie, Twitter, hvor hun blandt andet skriver, at det er nødvendigt med en løsning på europæisk plan.

 

Lægeforeningen og PLO vinder sag i Pressenævnet mod Danmarks Radio

Lægeforeningen og PLO har fået medhold i Pressenævnet, der kritiserer Danmarks Radio for misvisende redigering af et vagtlægeopkald, der sætter en vagtlæge i et dårligt lys.

Pressenævnet har slået fast, at Danmarks Radio i en af tre dokumentarudsendelser fra efteråret 2021 om kødædende bakterier redigerede i en optagelse fra lægevagten, det får opkaldet til at fremstå forvansket i udsendelsen”. Afgørelsen er truffet på baggrund af en klage fra Lægeforeningen og PLO.

DR har viderebragt kritikken fra Pressenævnet i bedste sendetid, ligesom kritikken er at finde på DR’s hjemmeside de steder, hvor den pågældende udsendelse kan ses.

I udsendelsen hører man en vagtlæge sige, at en patient først kan få en tid på skadestuen adskillige timer senere. Men i den del af opkaldet, DR havde klippet ud, tilføjer vagtlægen, at patienten kan tage på skadestuen før, hvis smerterne bliver værre. 

Det hører med til sagen, at Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, efter udsendelsen blev bragt, har afgjort, at ingen af de vagtlæger og sygehuslæger, der var involveret i den pågældende sag, har handlet kritisabelt. En afgørelse, som DR ikke har omtalt på sine platforme.

Lægeforeningen og PLO havde også klaget over, at optagelserne fra lægevagten blev bragt, uden at vagtlægernes stemmer var sløret. På dette punkt fik vi dog ikke medhold, hvilket bekræfter en tidligere afgørelse i en sag fra 2014. Det er meget beklageligt, og vi vil fortsat presse på for, at medierne i hver enkelt sag nøje overvejer at sløre lægernes stemmer, så de ikke kan genkendes.

Se Pressenævnets afgørelse i sin helhed her.

 

Et nyt Læger.dk er i luften

Den 1. december gik et nyt Læger.dk i luften. Den nye hjemmeside er udviklet i et samarbejde mellem Lægeforeningen, Yngre Læger, PLO og FAS, og der er lagt vægt på at fremhæve det, der er relevant for alle læger.

Derfor har hjemmesiden også fået et nyt design og en ny opbygning, herunder en fælles forside for de fire foreninger, en forbedret oversigt over rådgivning samt kurser og arrangementer.  Du kan fortsat let finde de enkelte foreninger med indhold om f.eks. dit arbejdsliv via forside og topmenu.

Vi vil løbende forbedre og udvikle hjemmesiden, så den er relevant for dig som medlem. Har du input spørgsmål eller kommentarer, kan du sende dem til os her.

 

Vi lukker for NemID den 14. december

Fra den 14. december er det ikke længere muligt at logge på Min side med NemID, når du eksempelvis skal rette dine personlige oplysninger, se oplysninger om dit medlemskab og kontingent eller søge refusion for sygdom eller efteruddannelse. Derefter vil Login kun kunne ske med MitID eller medlemsnummer.

Skiftet til MitID login på Min side sker som led i en overgang fra NemID til MitID, som er besluttet af Digitaliseringsstyrelsen. MitID er udviklet og ejet af det offentlige og pengeinstitutterne.

Login med MitID blev muligt 30. maj 2022, og i en overgangsperiode har du kunnet benytte både NemID, MitID eller medlemsnummer.

Læs mere om MitID (https://www.mitid.dk/om-mitid/)

 

Har du spørgsmål til MitID?

Har du endnu ikke fået MitID, eller har du spørgsmål eller brug for support, kan du kontakte MitID support. Lægeforeningen kan desværre ikke hjælpe med spørgsmål om MitID.

Kontakt MitID-support

 

Ledende Esbjerg-overlæge vinder pris for at sikre trygge rammer for fremtidens læger

Årets vinder af Lægeforeningen Syddanmarks uddannelses- og kollegialitetspris er Torben Knudsen. Han er ledende overlæge, forskningsleder, klinisk professor og ikke mindst en af de centrale kræfter bag den nye kandidatuddannelse i medicin på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

”Torben brænder for at tage bedst muligt imod de nye medicinstuderende og at give dem en uddannelse, der klæder dem ordentligt på til lægearbejdet. Torben og hans kolleger har lyttet til, hvad der optager nutidens medicinstuderende, og det har de taget udgangspunkt i da de byggede den nye kandidatuddannelse op,” siger Josephine Duevang Rathenborg, der er formand for Lægeforeningen Syddanmark.

Læs hele pressemeddelelsen, og se billederne at årets vinder

 

Lægeforeningen Syddanmark: Vil du også læse litteratur om lægers verden?

Nu kan du melde dig til Lægeforeningens læsegruppe i Region Syd, hvor du sammen med andre lægerdykker ned i litteratur om lægers verden. Her får du mulighed for at reflektere over din egen profession. Sammen med kolleger, der ikke er en del af dit eget arbejdsliv, kan du tale om temaer, som litteraturen og lægelivet rejser. Det kan være skildringer af lægens rolle, forhold til patienter, oplevelser af sygdom, død og de mange etiske dilemmaer, som lægelivet udfordrer dig med.

Opstart den 23. januar 2023 i Kolding

Læs mere om læsegruppen, og tilmeld dig her

 

Køb julegaverne med medlemsrabat

Nu er det tid til at købe julegaver og forkæle dig selv og din nærmeste. Som medlem af Lægeforeningen har du adgang til masser af gode medlemstilbud og rabatter. Køb lækre delikatesser hos Løgismose, spændende bøger hos FADLs Forlag, fotoprodukter fra CEWE, smukke designmøbler hos Ingvard Christensen og Nofred samt sportsudstyr fra Soccershop og Skishop. Eller hvad med lidt lækker hudpleje fra goodskin.dk? Du kan også give en oplevelsesgave som f.eks. hotelophold, teaterforestillinger, koncerter og museer.

Du kan se alle aktuelle medlemstilbud her. Husk at tjekke ofte – der kommer nye tilbud til hele tiden

 

Giv en gave, man bliver klogere af

Glæd dig selv eller en anden med et gaveabonnement på Bibliotek for Læger. Bibliotek for Læger er verdens ældste, endnu eksisterende lægetidsskrift og er udkommet i ubrudt linje siden 1809. Tidsskriftet er Lægeforeningens kvartalsskrift for sundhedens historie, kultur og etik. Bladet giver dig andre og friske vinkler på lægelivet og består primært videnskabelige original- og oversigtsartikler, men også mere causerende, anekdotiske eller debatprægede artikler.

Læs mere om Bibliotek for Læger her eller klik her for at oprette abonnement. Du kan også skrive til os på abonnement@dadl.dk