Gå til indhold

OK24: Forsøg med arbejdstidsregler

Ved OK24 aftalte Danske Regioner, FAS og Yngre Læger, at der lokalt kan etableres forsøg, hvor man afprøver nye modeller for tilrettelæggelse af arbejdstid. Læs mere om projekterne her. 

De lokale forsøg ude på sygehuse og hospitalsafdelinger skal være med til at afklare, om en eller flere ændringer af overenskomsternes arbejdstidsregler kan føre til:

  • en reduktion i arbejdsbelastningen om natten
  • rette og tilstrækkelige lægekompetencer til stede, når patienterne er der 
  • udvidet indflydelse på vagtplanlægningen og dermed øget fleksibilitet for den enkelte

I de konkrete forsøg kan man fx dispensere fra bestemmelser som: 

  • Hyppighed – udvide de eksisterende hyppighedsbestemmelser, så tidspunktet for indtræden rykkes længere ind i aftenen 
  • Vagtbelastning – ændre vagtbelastningsbestemmelserne, så der kan aftales ændringer i vagtlængder
  • Mødetidspunkt – ændre det fælles mødetidspunkt for Yngre Læger 
  • Honorering – honoreringsbestemmelser i relation til ovenstående ændringer

Det er ikke muligt at etablere forsøg, hvor ændringer i arbejdstid honoreres ved kompensation i arbejdstid/fritid.  

Lokale forsøg

Danske Regioner, FAS og Yngre Læger centralt har godkendt i alt 6 lokale forsøg, hvor der er givet dispensation fra konkrete bestemmelser om arbejdstid i vores overenskomster.

Forsøgene sættes i gang i perioden fra ultimo 2024 til primo 2025 og afsluttes senest den 30. september 2025.

Igangværende forsøg med arbejdstidsregler

Afsæt for forsøget

Parterne har ved OK-24 aftalt, at der lokalt skal etableres forsøg, hvor nye modeller for tilrettelæggelse af arbejdstid afprøves. Akutafdelingen på Nordsjællands Hospital ønsker at skabe bedre forudsætninger for at løse opgaven med fokus på:

  • Behovet for overlæger i bagvagt: Der er i tidsrummet 08:00-23:00 behov for en overlæge i fremmøde for at sikre driften på akutafdelingen. Dette gælder også i weekenden og på søgnehelligdage. Efter kl. 23:00 er der ikke driftsmæssige behov for, at overlægen indgår i vagt.
  • De overenskomstlige rammer for bemanding: I weekenden og søgnehelligdage kan en overlæge ikke være i tjeneste efter kl. 21:00, med mindre overlægen indgår i vagt på minimum 13 timer – i sådanne tilfælde vil vagten strække sig ind i nattevagten. 

Ud fra den nuværende overenskomst er det derfor ikke muligt, at overlæger kan indgå i bagvagten i weekender samt på søgnehelligdage uden, at overlægen skal påtages sig lange vagter (oftest 16 timer) og derved indgå i nattevagten.

Akutafdelingen på Nordsjællands Hospital ønsker at ændre vagtidsreglerne mhp. at få dispensation til §14, stk. 1 i overenskomsten, så en overlæge kan have tjeneste frem til klokken 23.00 i weekender og på søgnehelligdage.

Forsøget involverer 2 overlæger fra akutafdelingen.

Formål med forsøget

Forsøget skal afprøve, om overlægens tilstedeværelse i tjeneste i weekenden frem til kl. 23:00 fremfor enten tilstedeværelsesvagt eller afslutning af tjeneste kl. 21 vil sikre bedre supervision og skabe mindre belastede nattevagter for akutafdelingens yngre læger samt forbedre den overordnede patienttilfredshed og – kvalitet. Forsøget skal samtidig afdække om overlægerne ved mindre vagtbyrde i weekenden får en bedre balance i arbejdslivet. 

Konkret omfatter forsøget følgende overenskomstmæssige elementer:

Dispensation fra §14, stk. 1 og stk. 2 i overenskomsten.

Overlæger kan herefter også gå i tjeneste i weekender og på søgnehelligdage frem til kl. 23:00.

Timetillægget for timerne, jf. § 14, stk. 2, fra kl. 21 til kl. 23 i weekender og på søgnehelligdage fastlægges til 537,60 kr pr. time i 2018-niveau.

Afsæt for forsøget

Parterne har ved OK-24 aftalt, at der lokalt skal etableres forsøg, hvor nye modeller for tilrettelæggelse af arbejdstid afprøves. Akutafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital ønsker en mere tidssvarende arbejdstidstilrettelæggelse, hvor de yngre læger oplever en højere grad af fleksibilitet i vagtarbejdet, herunder om muligt kendskab til hovedparten af vagtplanen 2 måneder før udsendelse, og har større indflydelse på vagtplanlægningen. Og dels ønskes det at afprøve en tilpasning af den eksisterende vagtstruktur med aften- og nattevagter på 17 timer med henblik på at forkorte vagtlængden. Dette skal dels sikre et bedre arbejdsmiljø blandt de yngre læger og hjælpe til at undgå mulige patientsikkerhedsmæssige udfordringer. Dette ønskes opnået via dispensation fra §20 stk. 1 i overenskomsten. Forsøget involverer i hele perioden 40 50 yngre læger med vagtarbejde i afdelingen direkte og ca. 8 speciallæger med bagvagtsfunktion. Forsøget involverer indirekte vagtbærende sygeplejersker samt læger med vagtfunktion på Akutmodtagelsen fra ortopædkirurgi, gastromedicin, endokrinologi og lungemedicin samt tilsynsgående læger fra kardiologi og neurologi.

Formål med forsøget

Forsøget skal afprøve, om en ændret arbejdstidstilrettelæggelse for yngre læger med større fleksibilitet og indflydelse på vagtplanlægningen samt kortere vagter, kan forbedre arbejdsmiljøet og øge patientsikkerheden.

Konkret omfatter forsøget følgende forandringer:

  1. Vagtplanlægning
    Større fleksibilitet og indflydelse på vagtplanlægningen blandt yngre læger med bistand og tilpasning fra en vagtplanlægger. Der er en forventning til, at alle yngre læger byder ind på ulempevagter.
     
  2. Arbejdstid, hviletid og fridøgn
    Dispensation fra §20 stk. 1 i overenskomsten, så:
    • Der kan pålægges tjeneste efter kl. 18 hvert 4. døgn, og med hvert 3. døgn, hvis yngre læger selv planlægger det.
    • Hviletiden mellem to tjenester kan reduceres fra 11 til 8 timer maksimalt to gange om måneden.
    • Hviletiden op til en opsparet uddannelsesdag kan reduceres fra 11 til 8 timer.
       
  3. Uddannelsesdage
    Der gives 0,5 uddannelsesdag pr. nattevagt (4 timer). Som udgangspunkt tilrettelægger yngre læger selv deres uddannelsesdage, dog aftales der retningslinjer for, hvordan uddannelsesdagene kan benyttes.

Afsæt for forsøget

Psykiatrien på Aarhus Universitetshospital (AUH-P) ønsker at afprøve en øget fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen for yngre læger ved på frivillig basis at give mulighed for dels at rutinerede yngre læger kan have vagt uden for tjenestestedet uden forudgående tilstedeværelsesvagt, dels at tjeneste kan planlægges med mindre end 6 timer, når opgaverne tillader det eksempelvis ved hjemmearbejde i få timer.

Psykiatrien ønsker derfor en dispensation fra §14, stk. 1 og §21, stk. 1 i overenskomsten, så yngre læger får større fleksibilitet i tilrettelæggelsen af deres arbejde.

Formål med forsøget

Forsøget skal afprøve, om fjernelse af visse krav for planlægning af vagter kan forbedre yngre lægers mulighed for fleksibilitet og forbedre lægedækningen. Det skal også afprøves om dette bidrager til lægernes fastholdelse og muligheden for at byde ind på ubesatte vagter, samt om det forbedrer lægernes work-life balance ved at give mulighed for at lægerne kan gå tidligere hjem og arbejde hjemmefra. 

Konkret omfatter forsøget følgende forandringer: 

  1. Dispensation fra §14, stk. 1 i overenskomsten
    Yngre læger kan frivilligt afvige fra, at tjeneste planlægges med en varighed på mindst 6 timer, såfremt opgaverne tillader det
     
  2. Dispensation fra §21, stk.1 i overenskomsten
    Rutinerede yngre læger kan frivilligt have vagtet uden for tjenestestedet uden 6 timers forudgående tilstedeværelsesvagt.
Styregruppe

Styregruppe for forsøg med arbejdstidsregler

Danske Regioner:

  • Rikke Friis
  • Ole Lund Jensen
  • Jesper Gyllenborg
  • Jørn Mørup 

Yngre Læger

  • Søren Niemi Helsø
  • Lars Mathiesen
  • Jesper Meisner Johansen

Foreningen af Speciallæger

  • Susanne Wammen
  • Kasper Axel Nielsen
  • Karin Jacobsen

Proces- og tidsplan for forsøg med arbejdstidsregler

Ved OK24 aftalte Danske Regioner, FAS og Yngre Læger, at der lokalt kan etableres forsøg, hvor man afprøver nye modeller for tilrettelæggelse af arbejdstid.

  • 7. maj 2024 Yngre Læger afholder online orienteringsmøde
  • 1. juni 2024 Deadline for at indsende ansøgning
  • 1. juli 2024 Styregruppen giver svar på, hvilke ansøgninger, der kan imødekommes.
  • Oktober 2024 Forsøg kan sættes i gang.
  • April 2025 Midtvejsstatus og evaluering.
  • 30. september 2025 Alle forsøg skal være afsluttet.
  • Oktober 2025 Alle forsøg evalueres efter endt forsøgsperiode. Endelig model for evaluering meldes ud senere.
  • 1. december 2025 Danske regioner, FAS og Yngre Læger har drøftet, om hele eller dele af de forsøgte ændringer kan inddrages i OK26.