Afdelingslæge og TR: Brug nu efteruddannelse til at fastholde og anerkende speciallægerne
Langt fra alle afdelingslæger får den efteruddannelse, de har krav på, viser ny undersøgelse fra Yngre Læger. Det skyldes ofte manglende prioritering fra ledelsens side, mener Anne Ramlov, der er afdelingslæge og tillidsrepræsentant (TR).
18. november 2024
Anne Ramlov ved godt, at hun er en af de heldige. Hendes leder på AUH prioriterer nemlig efteruddannelse – også selvom økonomien er presset, som den har været på AUH de seneste år.
”Min cheflæge siger ofte, at vi skal overholde overenskomsten og huske, at vi har ret til 10 efteruddannelsesdage. Min teamleder sørger for, at der bliver afholdt medarbejderudviklingssamtaler (MUS), hvor vi drøfter min faglige og personlige udvikling samt aftaler, hvilke efteruddannelsesdage jeg skal have,” siger Anne Ramlov.
De aftaler betyder, at hun er en af de speciallæger, der får sin efteruddannelse.
”Det sender et signal til mig om, at han har en plan med mig, og det gør, at jeg føler mig anerkendt. Det har vi alle brug for. Og i disse tider med mangel på speciallæger er det da oplagt at bruge efteruddannelse som en måde at fastholde lægerne på,” mener hun.
Hvad tæller som efteruddannelse?
Efteruddannelse, der er sat i system for afdelingslæger, er ikke nogen selvfølge. Det er Anne Ramlovs erfaring som TR og medlem af Yngre Lægers Speciallægeudvalg. Hun støder ofte på, at efteruddannelsen ikke kører automatisk. En af udfordringerne er, at afdelingslægerne skal bruge alt for mange kræfter på at afklare, hvad der tæller som efteruddannelse.
”Skal det at skrive kliniske retningslinjer tælle som en del af ens 10 efteruddannelsesdage, eller er det en vigtig del af ens arbejde, som bør prioriteres på samme måde som timerne i klinikken? Og er kurser, der kører hen over weekenden, for egen regning? Jeg ved, at mange af mine kollegaer skal diskutere den slags med deres ledelse,” siger Anne Ramlov.
Mangler oversigt over tilbud
Hun mener desuden, at både læger og ledelse skal bruge for mange ressourcer på at finde rundt i uddannelsestilbuddene. Der mangler oversigter og nem adgang til, hvilke tilbud der findes. Hvad tilbyder de enkelte hospitaler og regionen? Hvad tilbyder specialeselskaberne? Det manglende overblik er ifølge Anne Ramlov en af årsagerne til, at mange afdelingslæger og ledere giver op på forhånd.
”Hvis man først skal bruge en masse ressourcer på at finde uddannelsestilbuddene og herefter måske selv betale for en del af dem, mister mange gejsten, inden de er kommet i gang. Og det er ærgerligt – både for lægerne og i den grad også for sundhedsvæsenet.”
Om Anne Ramlov
• Onkolog, kræftafdelingen på AUH, har været afdelingslæge siden juni 2020
• Tillidsrepræsentant Kræftafdelingen
• Medlem af Yngre Lægers Speciallægeudvalg samt Yngre Lægers repræsentantskab
Ret til efteruddannelse
Husk, at du har ret til 10 efteruddannelsesdage. Det er overenskomstsikret ret og vigtig for din faglige udvikling
Efteruddannelsen starter ved din MUS
Brug din MUS til at tale med din leder om, hvilken form for efteruddannelse du gerne vil have, og som passer med afdelingens behov
Lav en plan med din leder
Til MUS skal du sammen med din leder aftale en efteruddannelsesplan. Den kan være flerårig. Husk at aftale helt konkret, hvad din afdeling betaler for
Tag fat i din TR eller FTR hvis dialogen går i hårdknude
Hvis du oplever, at det er svært at komme igennem med retten/pligten til MUS, kan TR/FTR hjælpe på vej i dialogen med ledelsen