Gå til indhold

Hold en god tone, og kommunikér med respekt

Bidrag til en positiv samtalekultur.

Mange debatter på sociale medier fungerer godt, og i mange fora er der et højt fagligt niveau. Deltager du i debatten, har du et medansvar for at holde den gode tone. Hvis andre skriver i en hård tone, kan du f.eks. sige fra og være med til at bringe debatten tilbage på sporet ved at holde dig til emnet og understøtte din argumentation med links til fakta og uddybende viden.

Holder du selv en god tone på sociale medier, styrker du den positive samtalekultur og sikrer, at du kan stå på mål for dine egne udsagn, selvom de skulle blive delt i andre sammenhænge.

Det er naturligt, at du som læge har behov for at vende oplevelser fra en travl og presset hverdag, hvor der sjældent er tid til netop det. Men overvej, om oplevelser fra dit lægeliv egner sig til at blive delt på et socialt medie, eller om du hellere skal vente og tage den med kollegaen næste gang, lejligheden byder sig. Opfør dig overfor andre online, som du ville i den virkelige verden. Overvej, før du deler, og vær opmærksom på ikke at bruge sociale medier til at afreagere. 

Vær også opmærksom på, at du som medlem af Lægeforeningen via Lægeforeningens etiske principper er forpligtet til at fremme den gode lægekultur gennem en respektfuld kommunikation med dine kolleger. Det gælder også på sociale medier. 

Digitale krænkelser, chikane og injurier

Hvis du ser eller modtager beskeder eller kommentarer på sociale medier, du ikke bryder dig om, kan du ignorere, blokere og/eller stoppe med at følge vedkommende. Læs mere på de enkelte sociale medier om, hvordan du blokerer og rapporterer stødende indhold.

Udtaler man sig diskriminerende eller injurierende om andre mennesker og deres faglige kompetencer, risikerer man at komme i konflikt med straffelovens bestemmelser om injurier. Hvis du selv mener, at du er blevet udsat for diskriminerende eller injurierende udtalelser på sociale medier, kan du kontakte Lægeforeningens jurister og få vejledning om dine muligheder. Du skal dog være opmærksom på, at der skal rigtig meget til, før der ifølge straffeloven kan være tale om injurierende udtalelser.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du føler dig krænket eller chikaneret på de sociale medier