Gå til indhold

Life Science: Afgørende, at klinisk sundhedsforskning står stærkt i regeringens kommende strategi

Af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen. 
Bragt i Berlingske den 30.oktober 2024. 

Om kort tid præsenterer regeringen den kommende Strategi for Life Science. Det ser vi fra Lægeforeningens side meget frem til, for Life Science og innovative løsninger er vigtige. Ikke mindst for at skabe et bæredygtigt sundhedsvæsen, som kan overkomme den øgede kompleksitet i det stigende antal patienters sygdomsbillede. 

Den kliniske forskning, læger udfører, er et helt centralt element i life science ’økosystemet’, for den spiller en afgørende rolle i samarbejdet mellem sundhedsvæsenet og virksomheder i udviklingen af nye behandlingsformer og medicin. Klinisk forskning er forudsætningen for at udføre fornuftige samfundsprioriteringer ved at give svar på, hvorvidt én sundhedsintervention – hvad enten det er i form af udredning, træning, behandling, brug af ny eller eksisterende teknologi er bedre end en anden. Det gælder både i et patient- og sundhedsøkonomisk perspektiv. 

Groft sagt gør den kliniske forskning altså, at vi kan luge ud i uvirksomme eller unødvendige sundhedsinterventioner, bruge eksisterende behandlinger bedre, og samtidig giver det grobund for innovative sundhedsløsninger. Jeg ved godt, at ”win-win” er et opreklameret udtryk, men her holder det faktisk vand.

Mit håb er derfor, at den nye strategi, regeringen barsler med, vil styrke samarbejdet om sundhedsinnovation via klinisk forskning. Men vi er bekymrede for, at klinikerperspektivet i udarbejdelsen af Life Sciencestrategien er overset, og at potentialet i lægers kliniske forskning dermed ikke udnyttes optimalt i udviklingen af de innovative løsninger rettet mod hverdagens udfordringer. Det er ingen tjent med.

Det er min klare overbevisning, at et øget klinikerperspektiv kan styrke ikke kun innovative løsninger og produktudvikling, der er relevant og skaber værdi i sundhedsvæsener generelt set, men også brobygningen mellem Life Science Rådet og sundhedsvæsenet. Blandt andet ved at bidrage med indsigter i drøftelser af nye behov og løsninger for innovationsanvendelse i sundhedsvæsenet, hvordan vi bedst støtter offentlig-privat samarbejde og hvordan den nationale vision for sundhedsdata bedst forankres.

Derfor vil jeg opfordre regeringen til at sikre, at klinikerperspektivet bliver bedre repræsenteret i rådet. Samtidig opfordrer jeg også regeringen til, at Life Science Rådet fortsætter med at bestå. Lægeforeningen står naturligvis klar til at bidrage i det videre samarbejde, også gerne som medlem af Life Science Rådet, til gavn for sundheden, den kliniske forskning og danske Life Scienceløsninger.