Gå til indhold

Lægeforeningens nyhedsbrev 22. februar 2023

Kære kollega

I mandags var jeg til et rigtigt godt møde med indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde. Her kom vi omkring mange vigtige emner både for os læger, men også det samlede sundhedsvæsen.

Vi talte om den kommende strukturkommission, herunder at det ikke alene handler om sygehuse, men også praksisområdet og indsatsen i kommunerne. Vi berørte også nærhospitaler i forhold til den samlede struktur i sundhedsvæsenet.

Fra Lægeforeningens side fik vi desuden understreget, at der i evalueringen af Styrelsen for Patientsikkerhed er behov for at få ændret tilsynet af læger og andre sundhedsprofessionelle. Her har vi tidligere opfordret ministeren til, at hun nedsætter en taskforce, som blandt andet skal arbejde for, at Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med sundhedspersoner bliver mere lyttende og balanceret. Vi talte også om behovet for at få forbedret klagesystemet, som mange læger jo møder i deres lægeliv.

Vi fik også vendt regeringens ambitioner for psykiatrien og en fuldt finansieret psykiatriplan, som jo i mange år har været hjerteblod for Lægeforeningen. Her handler det om at få den indgåede delaftale implementeret, og derefter vil der blive taget initiativ til nye forhandlinger om en samlet finansiering

Og så vendte vi, at det selvfølgelig helt aktuelt var vigtigt med en akut indsats i forlængelse af akutpakken. Men ministeren er klar over, at skal udfordringerne med arbejdskraft løses på den lange bane, skal der langsigtede indsatser til.

Alt i alt et rigtigt godt møde om emner, som er vigtige både for os og det samlede sundhedsvæsen.

De bedste hilsner

Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen

 

Ny rundspørge: Travlhed udfordrer patientsikkerheden

Travlhed udfordrer patientsikkerhed mange steder på hospitalerne.  Det viser en helt ny rundspørge fra Lægeforeningen om den aktuelle kapacitet og patientsikkerheden på offentlige sygehuse, som i weekenden blev omtalt i en række medier. ”Det er tydeligt, at det næsten kun kan gå for langsomt med at sætte gang i de initiativer i regeringsgrundlaget, som skal aflaste sundhedsvæsenet,” siger formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke.

Læs hele nyheden

 

Ny delaftale som led i regeringens ”akutplan” må ikke øge manglen på læger på de offentlige sygehuse

Sundhedsministeren, Danske Regioner og privathospitalernes organisation, Sundhed Danmark, præsenterede forleden en ny delaftale af den kommende samlede akutplan. Delaftalen omhandler brugen af privat kapacitet i sundhedsvæsenet og betyder, at flere patienter skal behandles på privathospitaler. Ifølge indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde er formålet at nedbringe de lange ventetider for patienterne.

Fra Lægeforeningens side hilses aftalen velkommen, men foreningens formand, Camilla Rathcke, hejser samtidig et advarselsflag.

Det er positivt, at patienter, som lige nu venter på behandling, kan komme hurtigere til. Men den nye delaftale i øger ikke det samlede antal af læger og andre sundhedsprofessionelle. Det siger Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, som kommentar til den delaftale af en akutplan på samlet to milliarder kroner, som regeringen har på vej for at nedbringe ventelisterne.

”Derfor er det helt afgørende, at den nye aftale føres ud i livet på en måde, så vi ikke risikerer en øget mangel på læger på de offentlige sygehuse, som jo skal kunne tilbyde akut og specialiseret hjælp døgnet rundt”, har hun blandt udtalt i en nyhed fra Ritzau, der er bragt i en række medier. Læs hele nyheden her

 

Gå hjem-møde: Etikken i klinikken - bliv skarpere til de svære beslutninger

Etiske dilemmaer kan opstå i arbejdet med andre mennesker. Vi sætter fokus på de svære og dilemmafyldte situationer, som du kan oplever i lægelivet, samt hvordan man kan skabe bedre vilkår for etiske overvejelser i hverdagen.

København, 13. marts kl. 17.00-19.30

Læs mere, og tilmeld dig mødet

 

Sundhedspolitisk debat: Hvad skal vi nå på sundhedsområdet i denne valgperiode?

Hvordan vil partiernes sundhedsordførere være med til at fremtidssikre vores sundhedsvæsen, så der kommer sammenhæng mellem antallet af personale og antallet af opgaver? Og hvordan vil de helt konkret arbejde for, at vi prioriterer ressourcerne og hænderne, så de bliver brugt på de patienter, der har mest brug for dem, og at de mest syge bliver behandlet først? De spørgsmål stillede Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, da Ældre Sagen, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Lægemiddelindustriforeningen og Altinget i starten af februar inviterede de nyvalgte sundhedsordførere til at debattere deres visioner på sundhedsområdet.

Blandt politikerne var der bred enighed om, at med den store mangel på arbejdskraft er vi nødt til at prioritere, så der sker en forventningsafstemning i befolkningen om, hvad sundhedsvæsenet kan og skal levere fremover. Og så er det altid er en sundhedsfaglig vurdering, der ligger til grund for, hvem der skal behandles først.

Se en kort video fra arrangementet

 

Vil du være med til at forbedre Lægeforeningens forsikringstilbud?

Hvordan kan Lægeforeningen og Tryg sammensætte den mest attraktive forsikringsordning til medlemmerne? Det vil vi gerne blive klogere på, og derfor vil vi gerne tale med dig, der ikke er en del af den nuværende fælles forsikringsordning i Tryg.

I første omgang søger vi erhvervsaktive læger – enten klinikejere eller læger i fastansættelse.

Tilfredsheden er generelt stor blandt de mere end 14.000 medlemmer, der allerede er en del af ordningen, og vi vil derfor gerne interviewe dig om årsagerne til, at du har valgt noget andet. Vi vil også gerne høre, hvad der kunne gøre ordningen attraktiv for dig.

Interviewet er telefonisk og gennemføres af et uafhængigt medie- og kommunikationsbureau MediaCom. Interviewet varer ca. 25 minutter, og som tak for din deltagelse får du et gavekort.
Hvis du er interesseret i at deltage, så skriv til os på medlem@dadl.dk.


Når du tilkendegiver, at du ønsker at deltage i undersøgelsen, giver du samtidig samtykke til, at Lægeforeningen må videregive dine kontaktoplysninger (mail og telefonnummer) til MediaCom. Udvekslingen af data sker udelukkende med henblik på udførelse af interview vedrørende forsikringsbehov.
Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at skrive til Lægeforeningen på
medlem@dadl.dk

 

Mark Krasnik er valgt som ny formand for Lægeforeningen Hovedstaden

Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelse har valgt overlæge Mark Krasnik som ny formand. Mark Krasnik har være fagpolitisk aktiv i mange år og har flere gange markeret sig i den sundhedspolitiske debat.

Mark Krasnik har tidligere deltaget som observatør i Lægeforeningen Hovedstadens bestyrelse, hvor han var ansvarlig for kvalitetsområdet – et område han til dagligt arbejder med på Rigshospitalet.

”Vi har i Lægeforeningen Hovedstaden blandt andet fokus på det sammenhængende sundhedsvæsen og digitaliseringens rolle som værktøj til at forbedre samarbejdet mellem aktørerne. Jeg glæder mig til at fortsætte det gode arbejde og til fortsat at sikre, at den samlede lægefaglige stemme bliver hørt” siger Mark Krasnik.

Mark er 70 år og bor på Østerbro med sin hustru Marianne. Mark Krasnik overtager formandsposten fra Sanne Thysen, efter hun blev valgt ind i hhv. Lægeforeningens og Yngre Lægers bestyrelser.

Lægeforeningen Hovedstaden byder derudover også velkommen til Thomas Svare Ehlers, der som ny forperson for Yngre Læger i Region Hovedstaden også er trådt ind i bestyrelsen.

 

 

Nyt medlem i Lægeforeningen Sjællands bestyrelse

Eva Hvolbæk er valgt ind i Lægeforeningen Sjællands bestyrelse, hvor hun afløser Morten Lysdahl.

Eva er foruden bestyrelsesmedlem også nyvalgt til PLO-Sjællands bestyrelse.

Læs hele nyheden her

 

 

Sundhedsindsatsen i Region Sjælland skal løftes i det nye år

Det er ingen hemmelighed, at Danmarks sundhedsvæsen er presset, og at der er mange store udfordringer, der skal findes løsninger på. Det ses også tydeligt her i Region Sjælland, hvor de væsentligste problemer skyldes mangel på personale og en sundhedsprofil i store dele af regionen blandt borgerne, som er svært belastet.

Sådan skriver Johan Ludvig Reventlow, formand for Lægeforeningen Sjælland, i et debatindlæg på sn.dk den 31. januar 2023.

Læs hele debatindlægget her 

 

Ny aftale: Få rabat på måltidskasser hos Aarstiderne

Få mere tid i hverdagen, slip for både madplanlægning og indkøb og få samtidig varierende måltider. I samarbejde med Aarstiderne kan du som medlem af Lægeforeningen få 20 pct. rabat på de 3 første måltidskasser i abonnement. Alt er 100 pct. økologisk.

Læs mere om tilbuddet, og bestil din måltidskasse med rabatFå 25 pct. rabat på friske fisk og skaldyr fra Kystfisken

Vil du også gerne spise mere fisk? Med Kystfisken er det nemt. Du bestiller frisk fisk og skaldyr via deres hjemmeside, og så leverer de til din dør - direkte fra Hanstholm.
Som medlem får du 25 pct. rabat på alle deres lækre varer (undtagen tilbud og nedsatte varer). Forkæl dig selv, dine gæster og familien med havfriske delikatesser.

Læs mere, og bestil dine fisk her