Gå til indhold

Høring over udkast til forslag til lov om en ny regional forvaltningsmodel m.v.

På vegne af Lægeforeningen, Yngre Læger, Foreningen af Speciallæger og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) takker vi for muligheden for at afgive høringssvar til lovforslaget om en ny regional forvaltningsmodel m.v.

Vi har generelt en positiv tilgang til sundhedsreformen og dens mange forskellige elementer. Det gælder bl.a., når ét af målene i den nye sundhedsreform er, at uligheden – og ikke mindst uligheden i sundhedstilbuddene – skal mindskes. 

Nye muligheder for at sikre bedre lægedækning 
Forslaget om at samle Region Hovedstaden og Region Sjælland i en stor Region Østdanmark indeholder nye og bedre muligheder for at sikre lægedækning øst for Storebælt. Én stor region vil skabe nye muligheder for samarbejde mellem hospitaler, sammenlignelige afdelinger, kliniske enheder, almen praksis og speciallægepraksis på tværs af hele Sjælland inklusive øerne. Det vil kunne løfte det fælles ansvar for patienterne, udvikle faglige miljøer og understøtte den speciallægeuddannelse, der foregår alle steder.

Det bliver ikke let, når samarbejde og arbejdsgange skal nytænkes for at give mulighed for løfte opgaverne og hjælpe de mange og fremadrettet endnu flere patienter. Men vi tror på, at den nye organisering kan medvirke til at understøtte en udvikling, som vil resultere i mindre ulighed i borgernes adgang til sundhedstilbud.

Regionsråd og sundhedsråd skal have kvalificeret sundhedsfagligt input
Lægeforeningen bakker op om sundhedsreformens grundlæggende præmis om omstilling af sundhedsvæsenets opgaver, hvor flere opgaver fremadrettet skal løses uden for sygehusene og nær patienterne. 

Vi ser på denne baggrund også med spænding frem til etableringen af de nye sundhedsråd, som får politisk ansvar for at sikre omstilling inden for rådets afgrænsede geografiske område.

Hvis omstillingen skal lykkes og blive en gevinst, er det vigtigt at den kommer til at stå på et fundament af kvalitet for patienterne, erfaringer fra den kliniske virkelighed, meningsfuld struktur, samarbejde, partnerskaber og ikke mindst klog prioritering. 

Derfor er det også afgørende nødvendigt, at de enkelte regionsråd og sundhedsråd får kvalificeret sundhedsfagligt input fra relevante sektorer på klinisk og ledelsesmæssigt niveau. Det gælder input fra almen praksis, speciallægepraksis, den nye regionale plejesektor, den kommunale sundheds- og plejesektor, præhospitale funktioner og hospitaler m.fl.

Vi har noteret af lovforslagets bemærkninger (side 84), at sundhedsrådene vil kunne nedsætte udvalg og arbejdsgrupper, som f.eks. nedsættes med henblik på udveksling af oplysninger og synspunkter med repræsentanter for borgere, foreninger institutioner mv.

Det er naturligvis positivt. Men vi finder behov for, at lovgivningen mere konkret fastslår, at sundhedsrådene SKAL nedsætte mindst et underudvalg bestående af relevante ledelsesrepræsentanter og sundhedsprofessionelle, jf. de ovenfor nævnte parter, der skal hjælpe med at omsætte politiske ambitioner til handlinger og løsninger til gavn for patienter. Det kan f.eks. være konkrete løsninger i forhold til understøttelse fra sygehus ud mod praksis-sektor, konkret udmøntning af kvalitetsstandarder og kronikerpakker, bidrage til udvikling og implementering af nærsundhedsplanen mv.

 

Med venlig hilsen

Camilla Noelle Rathcke
Formand for Lægeforeningen