HØRINGSSVAR VEDRØRENDE LOVFORSLAG OM ÆNDRING AF SUNDHEDSLOVEN (ÆNDRING AF SAMTYKKEMODEL FOR ORGANDONATION TIL EN BLØD MODEL AF AKTIVT FRAVALG)
Positivt at flere skal tage aktivt stilling til organdonation, men der er behov for mere end en symbolsk ændring for at hjælpe patienter med brug for et nyt organ
Vi oplever desværre, at der i Danmark ikke er donororganer nok til de mange patienter, hvis livskvalitet og fortsatte overlevelse afhænger af at modtage et nyt organ. Lægeforeningen bakker derfor op om det politiske fokus på at sikre flere organtransplantationer med henblik på at forkorte ventetiden på et nyt organ og i sidste ende at redde liv. Lægeforeningen ser i denne sammenhæng den politiske aftale om en national handleplan for at styrke organdonationsområdet som et skridt i den rigtige retning.
Lægeforeningen ser positivt på, at man med dette lovforslag fastholder muligheden for at registrere et aktivt tilvalg eller fravalg af organdonation, og at der i bemærkninger til lovforslaget lægges op til at gennemføre oplysningskampagner. Vi støtter også en styrket indsats for at flere tager stilling til organdonation og at der afsættes midler til disse.
Lægeforeningen ser grundlæggende helst at alle myndige danskere tager aktivt stilling til organdonation, og at organdonation som hovedregel sker på baggrund af et tidligere afgivet aktivt samtykke fra afdøde. Men Lægeforeningen bakker samtidig op om, at alle danske borgere over 18 år i udgangs punktet registreres som villige til at donere deres organer, når de dør, hvis de ikke aktivt har taget stilling til organdonation.
Organdonation bør kunne ske på baggrund af formodet samtykke
Lægeforeningen mener ikke, at den foreslåede ændrede samtykkemodel er til strækkelig ambitiøs, når formålet er at skaffe flere organer til transplantation. Den foreslåede ændring består alene i, at alle myndige borgere med bopæl i Danmark bliver registreret i organdonorregistret som mulige donorer. Men der skal stadig - som i dag - foreligger et aktivt samtykke fra afdøde eller dennes pårørende, inden organerne kan udtages til transplantation. Således vil der heller ikke efter lovforslaget kunne transplanteres fra en afdød, der ikke selv aktivt har samtykket til organdonation, hvor afdøde ikke har pårørende, eller hvor de pårørende ikke ønsker at tage stilling til organdonation. Lovforslagets ændring af samtykkemodellen er således primært en symbolsk ændring.
Lægeforeningen mener, at den foreslåede samtykkemodel bør gå videre, således
• at borgere over 18 år i udgangspunktet registreres som villige til at donere deres organer, når de dør, hvis de ikke aktivt har taget stilling til organdonation,
• at de pårørende bør inddrages i beslutningen om at foretage organdonation, hvis den afdøde ikke har registreret sin aktive stillingtagen, og at de pårørende bør have ret til at afvise, at der foretages organdonation i disse tilfælde, og
• at organdonation kan foretages på baggrund af det formodede samtykke fra den afdøde, hvis der ikke findes pårørende, eller hvis de pårørende ikke ønsker at tage stilling.
Vigtigt at sikre nødvendig kapacitet og ressourcer
I tillæg til ændring af samtykkemodellen, er det afgørende at sikre den nødvendige kapacitet og ressourcer i sundhedsvæsenet for at kunne facilitere, at tilgængelige donororganer kommer de patienter, der står på venteliste til et nyt organ, til gavn. Organtransplantation forudsætter andet og mere end tilgængelige donorer. Det kræver tilstrækkeligt og kompetent personale og et stort tværfagligt set-up med et betydeligt tværsektorielt samarbejde, herunder en potentielt udvidet præhospital logistik og kapacitet til at håndtere et forventet øget antal organer til transplantation. Derudover vil det også kræve en øget operativ og intensiv kapacitet, herunder personalekompetencer og senge pladser, som ikke må udfordre anden akut kirurgisk behandling. En øget pårørendeomsorg og - håndtering, herunder mulighed for tilstedeværelse af pårørende bør også indtænkes.
Det bør sikres, at der som led i lovforslagets implementering er fokus på, at mangel på ressourcer og kompetencer i sundhedsvæsenet ikke spænder ben for, at de organer, der gøres tilgængelig for transplantation, kommer syge danskere til gavn og redder liv.
Positivt med klare regler om sundhedspersoners behandling af helbredsoplysninger
Lægeforeningen støtter, at der med lovforslaget lægges op til at fastsætte specifikke regler for sund hedspersoners behandling af helbredsoplysninger og andre fortrolige oplysninger om organdonor og organmodtager i forbindelse med organdonation.
Med venlig hilsen
Camilla Noelle Rathcke Formand for Lægeforeningen