Gå til indhold

Behandlingsgaranti

Skeln mellem mere og mindre alvorlige sygdomme – differentier det udvidede frie valg – også efter 2024.

Siden den 1. september 2013 har patienter haft ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis der er sygdom eller mistanke om sygdom, og patienter bliver henvist til sygehuset. Fra den 1. september 2016 har alle patienter- uanset sygdom – ret til at blive behandlet inden for en frist på 30 dage.

Behandlingsgarantien blev med akutaftalen fra februar 2023 udvidet til 60 dage frem til udgangen af 2024 på grund af behandlingspuklen efter corona-nedlukning og sygeplejerskestrejken i 2021. 

Lægeforeningen er glade for, at behandlingsgarantien blev differentieret og mener, at det skal fortsætte efter 2024, da en ikke-differentieret behandlingsgaranti giver ulighed. Det gør den, fordi de patienter, der er for syge til at blive behandlet i det private eller har brug for en specialiseret behandling, der ikke må udføres privat, venter længe og patienter, der har mindre alvorlige sygdomme, bliver behandlet først.

Konkret foreslår Lægeforeningen, at det udvidede frie valg (behandlingsgarantien) bliver differentieret, så de sygeste patienter bliver behandlet først og tidsrummet til, at patienterne kan vælge et privat tilbud, afhænger af sygdommens alvorlighed.

Lægeforeningen arbejder for:

  • En behandlingsret som skelner mellem mere og mindre alvorlige lidelser, så sundhedspersonalet har mulighed for at prioritere de mest syge patienter først.
  • En udredningsret som omfatter alle patienter uanset om man henvises til speciallægepraksis eller sygehuset.
  • En ret til genoptræning på samme høje niveau uanset bopælskommune.