Gå til indhold

COVID-19 og almen praksis

Vi opdaterer siden løbende og har fokus på det aftalemæssige.

April 2023: De regionale testcentre er lukkede – praktiserende læger skal kun lave PCR-test som led i diagnostik

Som omtalt i PLO'rientering 13. april 2023 har regionerne ved udgangen af marts 2023 lukket sine testcentre. På testcentrene har borgerne hidtil kunne henvende sig for at blive PCR-testet. Lukning af centrene betyder ikke, at almen praksis skal begynde at teste patienter, som ønsker PCR-test i forhold til smitte med Covid-19. Heller ikke hvis en kommune anmoder om test på et plejecenter. Almen praksis skal i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer alene bruge PCR-test som et diagnostisk værktøj til syge patienter, hvor der er mistanke om smitte med Covid-19 mhp. behandling.

Patienter, der ønsker PCR-test fx pga. rejse m.v., skal henvende sig til private aktører, som tilbyder PCR-test mod egenbetaling.

Læs nyhed om lukning af testcentre på coronasmitte.dk

Se afsnit 4 i Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af Covid-19 i sundhedsvæsenet af 8. december 2022
 

Februar 2023: Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke flere boosterstik denne sæson

Sundhedsstyrelsens faglige ekspertgruppe har vurderet, om der er behov for at tilbyde en yderligere booster-vaccination mod COVID-19 til udvalgte sårbare grupper, herunder plejehjemsbeboere og personer på 85 og derover. Ekspertgruppen fandt, at det ikke var tilfældet.

Konkret betyder styrelsens udmelding, at selvom bekendtgørelse og aftale giver mulighed for at booster-vaccinere frem til 1. marts 2023, og at dette kan ske med 3 måneders mellemrum, anbefales det ikke - heller ikke til de mest sårbare. Alene patienter, som ikke tidligere i sæson 2022/23 er booster-vaccineret, kan vaccineres med BA.4-5.

 

RELEVANTE SIDER

Vejledning til senfølger registeret af almen praksis (sundhedsstyrelsen.dk)

Temasider om behandling af COVID-19 (sundhedsstyrelsen.dk)

Læs om sæsonvaccination 2022/2023 (læger.dk)