Gå til indhold

Gratis vaccination mod influenza og COVID-19 tilbydes ikke i almen praksis i sæson 2023/2024

Praktiserende læger har ingen rolle i den vederlagsfri vaccination af særlige målgrupper mod influenza og COVID-19 denne sæson. Der tilbydes ikke længere gratis vaccination mod pneumokokker. Denne side opdateres løbende.

NYT: Vaccination mod privat betaling

SSI åbner for bestilling af influenzavacciner til privat betaling 6. oktober. Covid-19-vacciner kan forudbestilles allerede nu. 
Læs mere på SSI.dk her

Modsat foregående år har praktiserende læger i den kommende sæson 2023/2024 ikke nogen rolle i den vederlagsfri vaccination af særlige målgrupper mod influenza og Covid-19. I stedet kan disse borgere blive vaccineret på de regionale vaccinationscentre og en række apoteker. Det blev omtalt første gang i PLO’rientering før sommer og gentaget 10. august.

Mht. vurdering/henvisning via forløb i DDV af særlige målgrupper med henblik på vaccination ved vaccinationscentre eller andre aktører har PLO i PLO'rientering 7. september orienteret om, at Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at kronikere m.v. skal udfylde en tro- og loveerklæring i forbindelse med tidsbestilling til vaccination. Det betyder også, at praktiserende læger ikke skal vurdere/henvise kronikere, gravide m.v. til vaccination.

Patienter, som kontakter almen praksis i relation til sæsonvaccination, skal henvises til at bestille tid til vaccination på www.vacciner.dk, eller kontakte regionerne på følgende numre:

  1. Region Hovedstaden: Telefon: 38 64 99 00
  2. Region Sjælland: Telefon 70 20 42 33
  3. Region Syddanmark: Telefon 99 44 07 17 (tast 1)
  4. Region Midtjylland: Telefon 70 23 24 15
  5. Region Nordjylland: Telefon 97 64 84 63

Læs mere på Sundhedsstyrelsens side: sst.dk/vaccination 

Plakater til klinikken

Ændringen kan give anledning til mange spørgsmål fra patienter. PLO har produceret plakater, der orienterer om ændringen og om rammerne for dette års vaccinationssæson. De er sendt til alle landets lægepraksis, som har modtaget tre eksemplarer. Lægeklinikker, der mangler plakater, kan skrive til plo@dadl.dk

Download plakaten her 

Ikke længere gratis pneumokokvaccine

Der tilbydes ikke længere gratis vaccination mod pneumokoksygdom. De konjugerede pneumokokvacciner PCV13 og PCV20, samt polysakkaridvaccinen PPV23, tilbydes dog fortsat efter de særlige regler om klausuleret tilskud til en begrænset gruppe af personer med øget risiko for invasiv pneumokoksygdom. De gældende tilskudsregler kan ses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

For indgivelse af vaccine, hvortil der ydes klausuleret tilskud, afregnes der med ydelse 8940 i henhold til profylakseaftalen mellem PLO og RLTN.

 

Opdateret 5. oktober 2023