Vinder af Yngre Lægers Arbejdsmiljøpris 2025: Her vinder ingen alene
Psykologisk tryghed og et stærkt fællesskab. Det gennemsyrer afdelingen Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup, som har vundet Yngre Lægers Arbejdsmiljøpris 2025. For kommende HU-læge Mette Schytt Price betyder det en tryg ramme, hvor hun kan lære uden forventning om perfektion.
Som at starte helt forfra. Sådan kan det godt føles at være ny introlæge i anæstesi. Derfor er det afgørende at lande et sted, hvor man aldrig føler, man er i vejen eller stiller dumme spørgsmål.
Det fortæller Mette Schytt Price, der i april 2024 startede som introlæge på afdelingen Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup. Her oplevede hun en helt særlig kultur, og derfor har hun – sammen med syv kolleger – indstillet afdelingen til Yngre Lægers nye arbejdsmiljøpris. En pris, de har vundet.

Jeg mærkede hurtigt, at jeg var landet et helt særligt sted. På trods af, at jeg som ny introlæge følte, jeg stod i vejen, så oplevede jeg aldrig, at nogen i afdelingen så sådan på det.
Faglig selvtillid blev rystet
”Da jeg startede som ny i anæstesien, følte jeg mig nærmest nulstillet. Jeg blev ramt af en følelse af faglig utilstrækkelighed. Det rystede min selvtillid,” siger Mette Schytt Price.
Hun husker tydeligt, at speciallægerne igen og igen sagde, at det var helt normalt at føle sig usikker i begyndelsen. Alligevel kom det bag på hende, hvor elendig hun følte sig. Men lidt efter lidt begyndte kollegernes forsikringer om, at det nok skulle gå at virke.
”Hver dag gik jeg hjem med en lille følelse af fremgang og tro på, at jeg nok skulle finde mine faglige ben. En fremgang, der blev båret frem af følelsen af, at mine kolleger ville hjælpe mig derhen – med tålmodighed og respekt for det menneske, jeg er.”
Spørg, hvis du er i tvivl
Ifølge Mette Schytt Price bliver man som nyansat på afdelingen mødt med en klar forventning om, at man altid spørger, hvis der er tvivl, fordi arbejdet indebærer risikable procedurer og akutte situationer. At stille spørgsmål er en forudsætning for det gode teamsamarbejde, læring og i sidste ende patientsikkerheden.
“Det bliver sagt meget tydeligt, at det er langt mere trygt for speciallægerne at arbejde sammen med os introlæger, når de ved, hvor vi er i vores læring og ved, at vi ringer, hvis der er tvivl.”
Et lærende fællesskab
Men hvordan skaber man et godt og trygt arbejdsmiljø? Ifølge Mette Schytt Price er trygheden indbygget i hele afdelingens struktur. For eksempel starter dagen med en morgenkonference, hvor både speciallæger og yngre læger deltager. Her deles faglige og personlige oplevelser fra vagten – også de svære. Det er ikke kun accepteret, men forventet, at man bringer tvivl og fejl i spil, fortæller Mette Schytt Price:
“Det gør en kæmpe forskel, at også speciallægerne siger: ‘Det her var svært’. Det skaber et rum, hvor vi som yngre læger lærer, at fejl og tvivl er en naturlig del af arbejdet.”
Ingen vinder alene
Afdelingens gode arbejdsmiljø skyldes i høj grad ledelsen – både cheflægen og resten af ledelsesgruppen – mener Mette Schytt Price.
”For eksempel deltager cheflægen altid aktivt i alle konferencer og følger op på udfordrende situationer med respekt. Han er der, men for at andre skal lykkes. Alle føler, at de er på hold med ham. At han har vores ryg. Når man kan se, at lederen lytter og tager ting alvorligt – uden at der bliver peget fingre – så smitter det af på hele kulturen,” siger Mette Schytt Price.
Selv kommer hun fra elitesportsverdenen, hvor hun tidligt lærte, at hvis du gerne vil være god, så er du afhængig af hjælp fra andre. Kulturen på afdelingen i Gødstrup lægger derfor i direkte forlængelse af hendes egne erfaringer med at dyrke holdånden, for ”ingen vinder alene”.
Yngre læger giver feedback til speciallægerne
Et af de nyere tiltag på afdelingen er inverse feedback – at yngre læger også giver feedback til speciallægerne. Formålet er ikke at vurdere hinanden, men at skabe et rum for ligeværd og fælles ansvar for samarbejde og udvikling i afdelingen, forklarer Mette Schytt Price.
Selv har hun givet positiv feedback til en speciallæge efter en situation, hvor hun som yngre læge fik lov til at stå i front ved at akutkald. Han holdt sig i baggrunden, og først da de var tilbage i trygge rammer på OP, gav han konstruktiv feedback på både faglighed og kommunikation.
”Jeg fremhævede i min feedback, hvor afgørende det er, at han venter med at give sin feedback, til samtalen med patienten er afsluttet. For selvom han giver positiv feedback i situationen, kan det ændre dynamikken og undergrave min rolle som behandlingsansvarlig. Når jeg bagefter får mulighed for at dele med speciallægen, hvad der konkret støtter mig i min funktion, og oplever at blive lyttet til, styrkes tilliden mellem os,” siger hun.

5 minutter, der gør en kæmpe forskel
I en travl hverdag er der også blevet skabt plads til det uformelle fællesskab. Hver eftermiddag samles lægerne for at runde dagen af, og der er mulighed for at dele fagligt spændende cases og tale om stort og småt fra dagen.
“Vi siger bare ‘hej, hvordan er det gået i dag?’ Det tager fem minutter, men det gør en kæmpe forskel. Det minder os om, at vi er et team – og at det betyder noget, hvordan vi hver især har haft det. Det giver ro i maven at kunne se sine kolleger i øjnene og mærke, at man bliver taget alvorligt – og at dem, der har fri, kan gå hjem med god samvittighed,” siger Mette Schytt Price.
Skiftet til tæt teamsamarbejde var en udfordring
Overgangen til tæt teamsamarbejde har ikke altid været helt nem for Mette Schytt Price. I tidligere ansættelser som læge har hun været vant til at arbejde selvstændigt og taget mange beslutninger på egen hånd – og i dag er hun under tæt supervision og skal dele beslutninger med andre. Det har været en markant omstilling.
”At arbejde i et team kræver mod til at række ud, være ærlig om sine begrænsninger og slippe forestillingen om, at man skal kunne klare alt selv. Det kan føles meget sårbart i begyndelsen at tale om det, der er svært. Men afdelingen har skabt en tryg ramme, hvor jeg har kunnet lære uden forventning om perfektion.”
Scorer højt på trivsel
I den seneste trivselsundersøgelse og ledelsesvurdering af Operation og Intensiv, Regionshospitalet Gødstrup fremgår det, at medarbejderne generelt er meget tilfredse med deres arbejde. På spørgsmålet "Er du tilfreds med dit job som helhed, alt taget i betragtning?" scorer lægerne i gennemsnit 5,9 ud af 7.
Kilde: TULE, Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering, af OPI-læger (ikke ledende overlæger) maj 2024.
CV for Mette Schytt Price
2024: Pt. ansat i uklassificeret stilling. Starter i HU-forløb i anæstesi til maj (Skejby/Gødstrup)
2024 - 2025: Introduktionslæge, Operation og Intensiv, Regionshospitalet Gødstrup
2023 - 2024: Uklassificeret stilling, Akutafdelingen, Aarhus Universitetshospital
2022 - 2023: Introduktionslæge, Akutafdelingen, Aarhus Universitetshospital
2021 - 2022: Klinisk basisuddannelse (KBU) (Akutafdelingen, Aarhus Universitetshospital/Lægerne i Trøjborgcenteret, Aarhus)