Hvad er stress - og hvornår bliver det et problem?
Kortvarig stress er en naturlig del af arbejdslivet – men langvarig stress kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, hvis du har symptomer på stress.
Stress er en naturlig reaktion på overbelastning. I perioder med højt arbejdspres, uklare krav eller manglende indflydelse kan stress opstå – særligt, hvis belastningen står på over længere tid.
Som yngre læge er du ofte i situationer med stort ansvar, høje forventninger og begrænset mulighed for at påvirke rammerne for dit arbejde. Stress opstår, når de krav, man møder, overstiger de ressourcer, man oplever at have til rådighed.
Kortvarig og langvarig stress
Kortvarig stress er en naturlig del af arbejdslivet – men langvarig stress kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.
Langvarig stress viser sig typisk, når du har været overbelastet igennem en længere sammenhængende periode, ofte efter 8-12 uger, uden mulighed for at regelmæssig restitution.
Langvarig stress kommer typisk til udtryk ved en eller flere overbelastningsreaktioner, som fx:
- Søvnproblemer og træthed
- Koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer
- Uro, hjertebanken og anspændthed
- Manglende arbejdsglæde og følelsen af ikke at slå til
Stress skal ikke håndteres alene
For mange læger kan det være sårbart at erkende, at man er overbelastet eller stresset – og endnu mere sårbart at inddrage arbejdspladsen eller at kontakte egen læge.
Har du tegn på stress og overbelastning, er det dog helt centralt at søge hjælp og støtte, så du kan få nedbragt belastningen og få skabt ro og plads til restitution. Langvarig stress skal ikke håndteres alene.