Temauge om AI: Hvilke opdagelser, udfordringer og muligheder giver det dig som læge
Deltag i Lægeforeningens temauge om brugen af kunstig intelligens (AI) i sundhedsvæsenet og i dit daglige arbejde. Gennem en række inspirerende webinarer vil forskellige kollegaer dele deres perspektiver, udfordringer og succeser med brugen af AI.
Mandag d. 20. januar 2025
Kl. 10.00 – 10.30
AI er en matematisk disciplin med mange år på bagen, men den teknologiske udvikling har katapulteret teknologien ind i sundhedsvæsenet. I denne præsentation tager Andreas jer med på en rejse gennem kunstig intelligens, maskinlæring og store sprogmodeller, eller LLM'er, og hvordan vi kan bruge disse teknologier i sundhedsvæsenet. Vi starter med det store perspektiv: AI har potentiale til at transformere vores arbejdsgange og skabe nye måder at forstå og forudsige sygdomme på. Teknologierne kan analysere store datamængder hurtigere og mere præcist, end vi tidligere har kunnet forestille os, hvilket åbner for skræddersyede behandlinger og proaktive tiltag.
Når vi zoomer ind, ser vi konkrete anvendelser: AI-drevne chatbots kan hjælpe patienter med at navigere i sundhedssystemet; avancerede diagnoseredskaber kan identificere mønstre i billeder, vi som mennesker ville overse; og store sprogmodeller som LLM'er kan lette vores dokumentationsarbejde ved automatisk at udarbejde præcise notater og indsamle relevant information. Så kort sagt, vi står overfor en mulighed for at ændre sundhedsvæsenet radikalt, men det kræver, at vi bruger teknologien ansvarligt og med øje for menneskets behov først.
Andreas Pihl er læge, forfatter og medicinsk leder i Roche Diagnostics Danmark
Kl.15.30 – 16.00
Aktuelle forskningsprojekter om AI og igangværende implementering af AI i den præhospitale indsats gennemgås. Særligt af betydning for læger er genkendelsen af stroke ved opkald til sundhedsvæsnet, og betydningen for den akutte behandling med visitering til avanceret behandling i form af trombolyse og trombektomi.
Jonathan Wenstrup er læge, forsvarer PhD den 2/12. Til daglig er Jonathan ansat på Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader på Rigshospitalet Glostrup samt i Præhospitalt Center, Region Sjælland. Jonathan har skrevet PhD om brug af kunstig intelligens til genkendelse af stroke i opkald til 1-1-2 og 1813 og arbejder aktuelt på flere forsknings- og implementeringsprojekter, hvor AI benyttes.
Opdateres...
Kl. 16.00 – 16.30
Michael Eriksen Benros er læge og professor ved Psykiatrisk Center København
Tirsdag d. 21. januar 2025
Kl. 10.00 - 10.30
Kan kunstig intelligens bistå jordemødre ved screening og visitation af gravide og fødende - og hjælpe med at opdage potentielt alvorlige tilstande som truende for tidlig fødsel og svangerskabsforgiftning.
Det skal et forskningsprojekt på akutmodtagelsen for gravide på fødeafdelingerne på Herlev og Hvidovre Hospital undersøge.
Helene Westring Hvidman er cheflæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital
Kl. 16.00 – 16.30
Hvordan vil data påvirke det kliniske arbejde og prioriteringer? Christoffer vil på dette webinar komme ind på hvilke risici, udfordringer og muligheder AI og andre nye datateknologier åbner for.
Christoffer Bjerre Haase er læge, ph.d. og forsker på Københavns universitet
Kl. 16.30 – 17.00
AI modeller udvikles og anvendes i stigende grad til beslutningsstøtte i sundhedsvæsenet, men både AI modellen og lægens brug af den kan være påvirket af bias. Med fokus på sprogmodeller ses på hvordan modeller kan være biased og på hvordan de kliniske beslutninger, der træffes på baggrund af modeller, også kan være biased. Gennem konkrete eksempler behandles temaet om bias. Der er fokus på de mulige konsekvenser for patientsikkerhed samt strategier for at minimere bias i både AI modeller og beslutninger.
Pernille Just Vinholt er professor, ledende overlæge og har en master i projekt og innovationsledelse.
Torsdag d. 23. januar 2025
12.00 – 12.30
AI bruges i tiltagende grad i klinisk praksis og et væld af nye teknologier står på spring. Nogle af dem kan transformere måden, vi arbejder på, hvor andre kan være forstyrrende i bedste fald. Hvordan navigerer vi i denne jungle? Hvad er gode AI forklaringer? Hvad er risici?
AI forklaringer kan fx være en klassifikation (syg/rask) eller en regression (tid, vægt, længde osv.). Det kan være struktureret som visuel feedback eller som tekst eller tal. På webinaret får du et par eksempler på, hvordan forskellige af disse typer af forklaringer kan påvirke vores arbejde som læger.
Martin G. Tolsgaard er professor i medicinsk uddannelse på CAMES og overlæge på Rigshospitalet på føtalmedicinsk afsnit. Han forsker i brugen af teknologi til at understøtte kliniske præstationer og uddannelse.
Kl. 16.00 - 16.30:
I dette webinar vil Rasmus introducere, hvordan sprogmodeller kan anvendes til at forbedre klinisk forskning og praksis. Han vil dele konkrete cases, herunder brugen af AI til at validere anoreksi-diagnosekoder, forbedre diagnostik ved hæmaturi, og vurdere blødningsrisiko hos indlagte børn. Derudover skal vi se på hvordan sprogmodeller kan assistere læger i daglig praksis med eksempler som en porfyri-algoritme og en sammenligning af ChatGPT's præstationer med lægernes.
Rasmus Søgaard Hansen er læge, Ph.d., Klinisk Diagnostisk Afdeling, Klinisk Biokemi Esbjerg, Esbjerg Grinsted Sygehus, Syddansk Universitetshospital
Fredag d. 24. januar 2025
Kl. 10.00 – 10.30
Vi dykker ned i, hvordan kunstig intelligens kan revolutionere behandlingen af skrøbelige kræftpatienter. Kirurgiske indgreb hos ældre og multisygdomsramte patienter er ofte forbundet med høj risiko for komplikationer, genindlæggelser og øget dødelighed. Ismael fortæller om hvordan de har anvendt AI-teknologi til at skræddersy behandlingsforløb for tarmkræftpatienter. De første resultater viser lovende forbedringer med kortere indlæggelsestider og færre alvorlige komplikationer
Ismail Gögenur er professor og overlæge på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital og forskningsleder ved Center for Surgical Science.
Vi glæder os til at se dig til en inspirerende og lærerig temauge om AI i uge 4, 2025. Kom og vær med til at dele, lære og diskutere AI i praksis – vi glæder os til at blive inspireret sammen.