Vi skal leve længere og bedre
Danske unge er europamestre. Ikke i fodbold. Men i druk. Danske unge har ifølge en ny EU-rapport europarekorden i såkaldt ' binge drinking'. Det vil sige, at man drikker mellem fem og ti genstande ved samme lejlighed. Og det er lige præcis ' binge drinking', der giver de største sundhedsskadelige effekter af alkohol.
Debatindlæg af Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.
Bragt i Århus Stiftstidende den 8. januar 2020
Det kommer nok næppe bag på mange, men rapporten viser nok engang, at danskernes drukkultur er noget, som vi må og skal arbejde med. Ganske sigende melder hele 37 procent af de voksne danskere, at de har et ' regelmæssigt stort alkoholforbrug'.
Det er næsten det dobbelte af EU-gennemsnittet på 20 procent. Den tager vi lige én gang til. Der er næsten dobbelt så mange danske voksne, som har et 'regelmæssigt stort alkoholforbrug' i forhold til resten af EU's befolkning.
Og hvad så? Vi har jo hørt det hele før.
Og vi ved jo godt, at et stort forbrug af alkohol skader. Jeg mener, at det er tid til handling.
Lægeforeningen foreslår, at grænsen for, hvornår man kan købe alkohol, skal sættes op til 18 år. Desuden skal priserne på alkohol hæves markant. Vi bliver nødt til at indse, at vi skal forebygge meget mere på alkoholområdet, hvis vi for alvor skal få bugt med danskernes kedelige drukkultur.
Vi bliver nødt til at tale mere om, hvad et højt forbrug af alkohol har af triste følgevirkninger.
Alkohol øger risikoen for mere end 60 forskellige sygdomme, herunder kræft, og som er skyld i for tidlig død.
Ca. 3.000 dødsfald i Danmark relaterer sig til alkohol. Samtidig er skaderne forbundet med alkoholforbrug socialt skævt fordelt.
Der er en markant alkoholbetinget overdødelighed blandt kortuddannede.
Det er tid til at få gjort op med den enorme ulighed i sundhed, som alkohol skaber.
Indtil videre har den politiske vilje i nogen grad manglet, men jeg håber, at sundhedsminister Magnus Heunicke for alvor vil tage forebyggelseshatten på, når han - forhåbentligt snart - skal præsentere regeringens sundhedsudspil.
Lad 20'erne blive forebyggelsens årti. Det skylder vi vores unge og hinanden. Vi skal leve længere og bedre.