Sæt prop i flasken: Vi skal ændre den skadelige alkoholkultur
Det er meget positivt, at Frederiksborg Amts Avis i sin leder den 12. august anerkender, at der skal en kulturændring til, hvis vi skal have gjort noget ved de danske unges skadelige forbrug af alkohol.
Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen
Bragt i Frederiksborg Amts Avis den 17. august 2021
Men hvis kulturen skal ændres, så er vi som samfund nødt til at gøre noget aktivt for det. Historisk har det virket at ændre på lovgivning for at ændre på dårlige vaner. Det er ikke så længe siden, at man bare kunne pulse løs på cigaretter efter endt måltid på en propfyldt restaurant. Men efter rygelovens indtog i 2007 har vi fået markant færre rygere i Danmark, og det er fuldstændig utænkeligt, at nogen fisker cigaretterne op af lommen på et spisested i dag. Det er en positiv kulturændring, som vi har hjulpet på vej ved at ændre rammerne for tobaksforbruget – blandt andet via lovgivning.
I Lægeforeningen mener vi, at aldersgrænsen for køb af alkohol skal sættes op til 18 år - hvilket i øvrigt er helt i tråd med langt de fleste europæiske lande - og der skal sættes kræfter ind for, at aldersgrænsen bliver håndhævet. I samme ombæring mener vi, at der skal lukkes ned for markedsføringen af alkohol målrettet de unge. Som en naturlig følge af en 18 års grænse for køb er en ændring af lovgivningen, der gør ungdomsuddannelserne frie for alkohol.
Dét mener vi – som samlet pakke – vil skabe nogle gode rammer for, at børn og unges skadelige forbrug af alkohol kan nedbringes, og at flere unge udskyder deres alkohol-debutalder. Dermed drikker de forhåbentligt ikke helt så massivt og bliver involveret i færre ulykker og voldsepisoder - og bliver ikke den næste generation af voksne med det samme forbrug, som vi kender i dag.
På de gymnasiale uddannelser drikker 39 procent af de unge mere end 15 genstande om ugen. Og når 30.000 danske unge har så stort et indtag af alkohol, at de har brug for vejledning eller behandling for det, så skal der gøres noget, og det er vi voksne, som må tage det ansvar på os for at beskytte vores børn og unge.
Det er helt rigtigt, at vi voksnes alkoholkultur derhjemme også skal ændres, som der står i Frederiksborg Amts Avis´ leder. Det ene udelukker ikke det andet, og derfor foreslår vi også, at der indføres markant højere priser på alkohol og en væsentlig bedre misbrugsbehandling.
Som det står skrevet, så tager det tid, før en ændret adfærd kan aflæses i statistikkerne. Derfor skal vi hjælpe de unge til at blive mere fornuftige, så næste generation af danskere kan vokse op i en markant mindre skadelig alkoholkultur end den nuværende.