Mens regeringen nøler med tiårsplan: Psykiatrien skal have akut nødhjælp
Debatindlæg af Camilla Noelle Rathcke, Formand for Lægeforeningen
Bragt i Sundhedsmonitor den 9. juni 2022
I en helt ny rundspørge svarer næsten to ud af tre læger ansat i psykiatrien, at forholdene i psykiatrien over de sidste to år er blevet forværret. Forholdene i psykiatrien er altså gået fra slemt til værre, mens vi har ventet på, at regeringen indkalder Folketingets partier til forhandling om en 10-årsplan for psykiatrien. Derfor mener vi i Lægeforeningen, at regeringen bør give psykiatrien en form for akut nødhjælp frem til, at 10-årsplanen er en realitet. For det er en hån mod patienterne, at vi stadig her tre år inde i valgperioden venter på den plan, mens tingenes tilstand forværres.
Da jeg for et par uger siden debatterede forholdene i psykiatrien med sundhedsministeren, sagde han, at der kommer en 10-årsplan for psykiatrien i denne valgperiode. Det er da glædeligt, at ventetiden nærmer sig en afslutning. Men det kan også betyde, at vi skal vente et helt år eller mere på, at de første skridt til forbedringer tages. Det må ikke ske. Det har allerede nu haft store konsekvenser for både patienter, pårørende og ansatte, at regeringen endnu ikke har sikret, at 10-årsplanen for psykiatrien er forhandlet på plads.
Ned ad bakke
I Lægeforeningens rundspørge fra maj 2022 svarer fire ud af fem læger ansat i psykiatrien, at der ud fra deres faglige vurdering er en betydelig andel af patienter, der får et mere alvorligt sygdomsforløb, end de burde, fordi de skal vente for længe på at få behandling. Så helt konkret er vi simpelthen dér, hvor patienters tilstand forringes, fordi psykiatriplanen stadig lader vente på sig. Man kan ikke byde patienterne at vente længere.
Tre ud af fire læger ansat i psykiatrien fortæller, at der mangler kapacitet; de peger både på, at der mangler sengepladser, og at der er for få ansatte til at give de, der bliver indlagt, den bedst mulige behandling. Der er altså akut behov for at gøre noget allerede nu, også selv om forhandlingerne om psykiatriplanen er i sin spæde vorden. De rystende tal fra undersøgelsen blandt Lægeforeningens medlemmer ansat i psykiatrien vidner jo netop om, at psykiatriplanen ikke bare er en skrivebordsøvelse. Det handler om menneskeliv. For alle med kontakt til sektoren handler det bogstaveligt talt om at holde sig oven vande – ja nok endda om liv eller død. Derfor er der akut brug for nødhjælp til psykiatrien som en forløber for tiårsplanen.
Akut nødhjælp nu
Fra Lægeforeningens side er det ikke vigtigt, om der bliver afsat penge i økonomiaftalen, som regeringen netop nu forhandler med regionerne, eller om der sættes midler af særskilt. Det vigtige er, at der allerede nu sættes økonomi af, så de penge, som skal tilgå sektoren med psykiatriplanen, ikke først kommer ud at leve om et helt år eller endnu senere. De penge, som skal afsættes nu, skal bruges på at forbedre kapacitet og sikre sammenhæng og kvalitet. Det skal jo løses med det første i psykiatriplanen.
Der er ikke nogen undskyldning for at vente med at få rettet op på en psykiatri i knæ. Lægeforeningen kom allerede med sit psykiatriudspil sommeren ´21, og efterfølgende har regeringen i form af det faglige oplæg fra Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen fra januar 2022, endda fået serveret på et sølvfad, hvor de starte med at tage fat. Nu og her skal psykiatrien have den nødhjælp, der er nødvendig. Og så skal Folketinget få vedtaget en 10-årsplan for psykiatrien hurtigst muligt derefter. Det kan faktisk kun gå for langsomt.