Gå til indhold

I Nordjyske d. 29. oktober kan man læse, at statsministeren vil bekæmpe den alvorlige lægemangel, og at Mette Frederiksen peger på, der skal være flere speciallæger i almen medicin

Af Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen. 

Bragt af Nordjyske 4. november 2024

 

Det var glædelig læsning, og jeg vil gerne kvittere for, at statsminister Mette Frederiksen har øje for manglen på speciallæger.

For det er helt rigtigt. Danmark mangler rigtigt mange speciallæger i almen medicin – altså de læger, som mange kender som praktiserende læger og kalder deres ’egen læge’. Men vi mangler også andre speciallæger – nemlig dem, som er eksperter i at udrede og behandle gigt, demens, sygdomme i urinvejene, psykiske lidelser og mange andre sygdomme.
 
Det er et kæmpe problem for patienter i hele landet. For speciallæger er både dem, som udreder og behandler patienterne på sygehusene, hvad enten det er åbent benbrud, kræft, hjertesygdomme eller andet. Det er også dem, vi går til i speciallægepraksis, når øjnene, ørerne eller andet svigter. Uanset sygdom skal der stå speciallæger parat med deres ekspertise til at udrede og behandle patienter i speciallægepraksis og på sygehus. Og i dag er der simpelthen for få speciallæger i Danmark.

Derfor er det opløftende, at statsministeren vil tage fat på at løse problemet. For det er ikke kun et stort problem nu og her, det er desværre også et problem, som kan tage lang tid at løse. Det tager nemlig minimum 6-7 år efter endt lægestudie på universitetet, til en læge bliver færdiguddannet som speciallæge. Med andre ord er de lægestuderende, der startede deres studier i sommer, først færdige som speciallæger omkring år 2037. Altså om 12 år. Så det kan næsten kun gå for langsomt med at finde en løsning.

Min klare opfordring til regeringen er derfor, at de nu sørger for at øge antallet af speciallæger betragteligt, så patienterne i løbet af 5-10 år kan få gradvis bedre adgang til specialiseret lægehjælp i alle egne og alle dele af sundhedsvæsenet. I grove træk kræver det, at man skruer markant op for antallet af uddannelsesforløb til at blive speciallæge i Sundhedsstyrelsens såkaldte dimensioneringsplaner – altså de flerårige planer, der fastlægger hvor mange læger, der kan specialistuddanne sig.

Alle de læger, som bliver uddannet fra universiteterne, skal nemlig kunne blive speciallæger for at løse manglen på den ekspertviden og -kompetence, som patenterne og sundhedsvæsenet mangler. Men det kan de ikke i dag på grund af tidligere politiske beslutninger, der har lagt låg på uddannelse af flere speciallæger. Det er ikke mindst derfor, at manglen på speciallæger stikker så dybt.

Det er dog godt nyt, at statsministeren nu vil gøre noget ved problemet. Fra Lægeforeningens side spiller vi meget gerne ind i det arbejde med konstruktive løsninger til gavn for patienterne i både Nordjylland og i resten af Danmark.